DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Kājnieku skolā simtā Militārās pamatapmācības kursa kursanti dos karavīra zvērestu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 30. aprīlī, Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolā, Alūksnē, 47 jaunie karavīri, kuri uzsāka 100. Militārās pamatapmācības kursu šā gada martā un sekmīgi pabeiguši apmācību pirmo posmu, dos karavīra zvērestu.

Jaunos karavīrus sveiks Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības komandieris pulkvedis Oskars Kudlis un Nacionālo bruņoto spēku virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts-Bogdanovs.

Militārās pamatapmācības kursa laikā jaunie karavīri apgūst pamatus darbībai ar ieročiem, taktikā, darbā ar karti un kompasu, kā arī pirmās palīdzības sniegšanu, lauka kaujas iemaņas un vairākus citus militārās apmācības priekšmetus. 

Kurss ir sadalīts divās daļās. Pirmais apmācības posms noslēdzas ar zvēresta došanas ceremoniju, bet līdz tam lielākoties notiek teorētiskā apmācība. Otrajā apmācības posmā jaunie karavīri iegūtās zināšanas nostiprina praktiski – mācās dzīvot lauka apstākļos un praktiski apieties ar ieroci, kā arī apgūst lauka kaujas iemaņas. 

Ievērojot Covid-19 izplatības ierobežošanai un izplatīšanās risku mazināšanai noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības, zvēresta došanas izvade notiks ierobežotos apstākļos, tādēļ karavīru ģimenes un tuvinieki nevarēs apmeklēt pasākumu klātienē.

Jau ziņots, ka 24. martā tika uzsākts jau 100. Militārās pamatapmācības kurss, ko realizē Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skola. Pirmais Militārās pamatapmācības kurss tika uzsākts  2004. gada  oktobrī un to absolvēja 58 jaunie karavīri. 

Bruņotie spēki aicina pieteikties profesionālajam dienestam ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs dzīvojošos Latvijas pilsoņus. Atgriezties tiek aicināti arī karavīri, kuri savulaik ir atvaļinājušies rezervē, bet dienesta pakāpei noteiktais maksimālais vecums vēl ļauj slēgt profesionālā dienesta līgumu. 

Izvēloties profesionālo dienestu, karavīri iegūst stabilitāti, konkurētspējīgu un motivējošu atlīdzību, sākot no 900 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas, kā arī plašas sociālās garantijas, tai skaitā valsts apmaksātu veselības aprūpi un garantētu izdienas pensiju, kas var sasniegt līdz pat 80 % no saņemtā atalgojuma, karjeras izaugsmi, bezmaksas apmācību specialitātē, svešvalodās un citās dienestam nepieciešamās jomās, darbu komandā mācībās Latvijā un ārvalstīs, tai skaitā arī starptautisko operāciju rajonos. Karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs. 

Ar pamatprasībām, pieteikšanās kārtību un atlasi profesionālajā dienestā un studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā var iepazīties bruņoto spēku tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Kļūsti karavīrs!”. Savukārt ar aizsardzības akadēmijas piedāvātajām studiju un apmācības programmām var iepazīties tās tīmekļvietnes www.naa.mil.lv sadaļā “Studijas”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI