DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Teātra izrāžu un koncertu ģenerālmēģinājumus / pirmizrādes klātienē varēs apmeklēt profesionāli kritiķi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabinets 29. aprīlī lēma,* ka publikai slēgtu profesionālās skatuves mākslas iestudējumu – teātra izrāžu un koncertu - ģenerālmēģinājumus vai pirmizrādes klātienē varēs apmeklēt līdz 10 attiecīgās nozares kritiķi. Obligāti nosacījumi, kuru ievērošana šādos gadījumos būs jānodrošina teātru un koncertorganizāciju vadībai, ir savstarpējas 2 metru distances ievērošana un ne mazāk kā 25 m² telpu platības nodrošināšana vienam cilvēkam.

Priekšlikumu Kultūras ministrija (KM) virzīja apstiprināšanai valdībā pēc Latvijas Teātra darbinieku savienības iniciatīvas.

“Kultūras pasākumu publiska norise kopš 2020. gada novembra nav iespējama, taču, lai neapstādinātu procesu un nepazaudētu iemaņas, visās profesionālās mākslas iestādēs ir noticis darbs pie jaunu uzvedumu sagatavošanas. Šajā laikā sagatavotie iestudējumi piedzīvo iekšējās (testa) pirmizrādes, atsevišķos teātros tās bez skatītājiem tiek spēlētas katru mēnesi, lai nepazaudētu procesa sajūtu un profesionalitāti. Šajā laikā arī profesionāliem kritiķiem nav iespējas dokumentēt procesu, un teātriem vai koncertorganizācijām nav iespējas gūt atgriezenisko saiti, ko dod šī procesa izvērtēšana, kas notiek katru gadu, veicina konkurenci un norāda virzienu attīstībai. Arī šogad tiek plānota “Spēlmaņu nakts”, nākamgad - Lielā mūzikas balva, tāpēc ir būtiski, lai profesionālie vērtētāji, kamēr netiek atļauti publiskie pasākumi, varētu noskatīties šīs iekšējās izrādes un piedalīties to vērtēšanā. Tas ļautu parādīties recenzijām, izrāžu aprakstiem un gatavotu sabiedrību epidemiloģiski drošam kultūras klātbūtnes procesam,” akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

“Tas ir visiem būtisks lēmums,” uzsver teātra kritiķe, žurnāla “Teātra Vēstnesis” galvenā redaktore Edīte Tišheizere. “Teātra darbiniekiem ir nepieciešama tiklab skatītāju klātbūtne, kā profesionāla atgriezeniskā saite. Savukārt kritiķiem ir svarīgi nepazaudēt izpratni par kopējo procesu un spēju vērtēt iestudējumu plašākā kontekstā, kā arī uzturēt savu profesionālo līmeni. Radošais darbs un refleksija par to ir jebkuras mākslas attīstībai nepieciešamas sastāvdaļas.”

*-apstiprināti grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr.360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI