DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Skolotāji kursos iepazīst jaunu metodisko līdzekli "Meža izziņas mugursoma"

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Digitālo Meža dienu ietvaros 26. aprīlī ap 60 Latvijas skolotāju tikās attālinātajos kursos par jaunu metodisko līdzekli mācībām dabā “Meža izziņas mugursoma”. Metodisko līdzekli izveidojuši AS “Latvijas valsts meži” (LVM) profesionāļi kopā ar LU Starpnozaru izglītības inovāciju centra (LU SIIC) ekspertiem, lai veicinātu skolēnu mācīšanos meža vidē, sasaistot to ar reālo dzīvi.  

“Īpaši šobrīd, kad skolēniem nav iespējams tikties skolā, ir būtiski izmantot mācību iespējas, ko mums sniedz apkārtējā vide. Latvijā vairāk nekā pusi teritorijas klāj meži un skaidrs, ka vislabāk mežu var iepazīt tieši tur,” pārliecināta ir LVM Komunikācijas projektu vadītāja Līga Abizāre.

Šim viedoklim piekrīt LU SIIC dabaszinātņu eksperts Ģirts Burgmanis: “Mežs var kļūt par mācību vidi, kas rosina skolas īstenot starpdisciplināru pētniecības procesu. “Meža izziņas mugursoma” atbalsta skolotājus kopā ar klasi veikt lauka pētījumus un sasniegt kompleksu rezultātu gan dabaszinātņu un matemātikas, gan citās jomās.”

Jaunais metodiskais līdzeklis “Meža izziņas mugursoma” paredzēts kā palīgs dabaszinātņu skolotājiem izzinošu pārgājienu organizēšanai valsts mežos. “Mācīšanās dabā veicina kompetenču izglītību un skolas saikni ar reālo dzīvi. To pierāda “Meža izziņas mugursoma”, kas palīdz klasēm veikt izglītojošus pārgājienus dabā atbilstoši “Skola 2030” dabaszinību mācību programmai,” uzskata Uldis Dzērve, LU SIIC centra dabaszinātņu eksperts.

“Meža izziņas mugursoma” pēc kursiem ir nodota aprobācijai skolās, lai to vēl pilnveidotu un papildinātu ar skolotāju idejām un ieteikumiem. Dabā šo materiālu jau ir aprobējusi Rīgas Teikas vidusskola, kas devās mācību pārgājienā uz Biķernieku mežu, kur pētīja jaunaudzes un veidoja parauglaukumus. “Bērni bija ļoti priecīgi satikties, pavadījām kopā vērtīgu dienu pētot dabu un baudot svaigu gaisu,” stāsta Rīgas Teikas vidusskolas skolotājs Pēteris Kaļva.

AS "Latvijas valsts meži" piedāvā mācību materiālus un tālākizglītības kursus pedagogiem, kurus saista meža integrācija mācību procesā. Profesionālās pilnveides kursi ir saskaņoti ar LR Izglītības un zinātnes ministriju un tiek veidoti sadarbībā ar LU Starpnozaru izglītības inovāciju centru, kā arī Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta Tālākizglītības centru. Kursi ir bez maksas. Vairāk par izglītības iespējām mežā lasiet www.lvm.lv/skolam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI