DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Notiks kampaņa “Padzīvosim bez plastmasas”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 3.maija līdz 13. jūnijam  sociālajos medijos norisināsies kampaņa “Padzīvosim bez plastmasas”. Šīs kampaņas uzdevums būs veicināt ikdienas paradumu maiņu ar mērķi samazināt bīstamo vielu nonākšanu vidē vai mūsu organismos no plastmasas produktiem. Uzsvars tik likts uz produktiem, kurus lietojam ikdienā -  drēbēm, rotaļlietām, sporta inventāru, pārtikas iepakojumu, uzglabāšanu un citiem sadzīves piederumiem.

Daudz ir dzirdēts par plastmasas atkritumu problēmu dabā, okeānos, putnu un delfīnu vēderos un mikroplastmasas daļiņām, kas atrodamas kosmētikā un izskalojas no tekstilprecēm. Mazāk ir dzirdēts un runāts par to, cik daudz un kādas bīstamas ķīmiskās vielas ir pašā plastmasā? Un kādu kaitējumu tā nodara mūsu pašu organismiem? Kādas ir drošākas alternatīvas? Šīs kampaņas ietvaros lielāku uzmanību pievērsīsim tieši šiem aspektiem.

"Rūpes par drošu apkārtējo vidi, kas brīva no veselībai bīstamām vielām, nedrīkst atstāt tikai uz patērētāju pleciem. Pašvaldībām ir daudz lielākas iespējas labot sistēmiskas problēmas, piemēram, izvēloties veselībai drošākus produktus izglītības iestādēs, rādot labo piemēru un sniedzot vērtīgu informāciju." – Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Kampaņa, kuru organizē “Baltijas vides forums”, ilgs 6 nedēļas un sabiedrība tiks informēta par dažādajiem draudiem, kurus plastmasa rada veselībai un videi; kurās produktu grupās tos var atrast, un kādas drošākas un videi un veselībai draudzīgākas alternatīvas var izvēlēties turpmāk. Ikviens būs aicināts piedalīties iknedēļas aptaujās, kas palīdzēs labāk saprast to, vai tavās mājās vai birojā ir kādas bīstamās vielas un kā no tām izvairīties, izvēloties citus produktus, preces. Tāpat organizatori aicinās iepazīt un lietot jaunu mobilo lietotni “Scan4Chem”, kura paredzēta visiem, kas iepērkas, un ar kuras palīdzību var pieprasīt informāciju tirgotājiem un ražotājiem par īpaši bīstamām vielām produktos. Patērētāju pieprasījums būs nozīmīgs signāls tirdzniecības un ražošanas sektoram – mēs vēlamies lietot drošas preces bez īpaši bīstamajām ķīmiskajām vielām un būt informēti par to sastāvu.

"Lai gan ražotāji, gan lēmumu pieņēmēji strādā pie tā, lai mums apkārt esošie produkti būtu drošāki, šobrīd arī pašiem iedzīvotājiem ir jārīkojas, lai neradītu savam ķermenim lieku slodzi. Šī kampaņa ir lielisks veids iegūt informāciju par to, kā ikdienišķās izvēles ietekmē mūsu saskari ar kaitīgām ķīmiskām vielām. Kaut vai ēdiena ievietošana vairākkārt lietojamajos traukos un sava ūdens pudele palīdz ne tikai dabai, bet arī mūsu ķermenim." – Rīgas domes deputāte Mairita Lūse.

Šī kampaņa ir oficiāls ES Zaļās nedēļas partnera pasākums, un tā norisināsies Igaunijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Grieķijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Portugālē, Serbijā, Zviedrijā, Krievijā un daudzās citās valstīs visā Eiropā. Kampaņas vadošais partneris Latvijā ir Rīgas pašvaldība.

Kampaņa tiek rīkota projekta “Ķīmisko vielu pārvaldīšanas rīcības plānu ieviešana, apmācību organizēšana, privāto patērētāju un mazo uzņēmumu motivēšana pašvaldībās, izmantojot projekta NonHazCity rezultātus” (NonHazCity2) ietvaros. Tas ir INTERREG programmas projekts, kura galvenais mērķis ir veikt pasākumus bīstamo vielu emisiju samazināšanai no neliela izmēra emisiju avotiem pilsētu teritorijās. Rīgas pašvaldība ir šī projekta vadošais partneris.

Kampaņas saturiskais sadarbības partneris ir LIFE programmas projekts “Nodrošināt REACH regulā noteiktās patērētāju tiesības saņemt informāciju par vielām izstrādājumos, izmantojot IT rīkus” (AskREACH).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI