DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Baltijas valstu konsulārie dienesti dalās pieredzē par konsulāro funkciju nodrošināšanu pandēmijas apstākļos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 28. aprīlī videokonferences režīmā notika Baltijas valstu ikgadējās konsultācijas konsulārajos jautājumos. Arī šogad liela uzmanība tika veltīta jautājumiem par Covid-19 pandēmijas radīto ietekmi konsulārās palīdzības un konsulāro pakalpojumu sniegšanas jomā, uzsverot nepieciešamību rast ilgtspējīgus un pastāvīgus risinājumus.

“Attālinātas sanāksmes dod iespēju piesaistīt vairāk ekspertu un pievērsties plašākam tematu lokam,” uzsvēra Ārlietu ministrijas Konsulārā dienesta direktore Guna Japiņa. Konsultācijās tika pārrunātas medicīniskās palīdzības sniegšanas iespējas ārvalstīs un medicīniskās repatriācijas īstenošanas problemātiskie aspekti, kas īpaši aktuāli Covid-19 vīrusa izplatības laikā. Konsulāras amatpersonas apsprieda pirmo savstarpējās sadarbības pieredzi konsulārās palīdzības jomā atbilstoši atjaunotajai Latvijas, Igaunijas un Lietuvas konsulārajai konvencijai, kas stājās spēkā 2020. gada 2. jūlijā.

Konsultācijās detalizēti apsprieda jautājumus par konsulāro pakalpojumu pieejamību pandēmijas apstākļos, lai nodrošinātu to sniegšanas atbilstību epidemioloģiskās drošības prasībām un vienlaikus apmierinātu arvien augošo konsulāro pakalpojumu pieprasījumu. Konsulārās amatpersonas apmainījās viedokļiem par risinājumiem un labāko praksi, nodrošinot e-pakalpojumus un cita veida attālinātos pakalpojumus ārvalstīs dzīvojošajiem valstspiederīgajiem. Tāpat tika apspriestas iespējas plašāk iesaistīt ārpakalpojumu sniedzēju kompānijas konsulāro pakalpojumu nodrošināšanā, tostarp plānojot vīzu izsniegšanas atsākšanu pilnā apmērā pēc pandēmijas beigām. Delegācijas vienprātīgi atbalstīja Eiropas Komisijas un dalībvalstu aizsākto darbu digitālo Šengenas vīzu ieviešanā.

Konsulāro dienestu konsultācijas notiek ik gadus, un šogad tās organizēja Latvija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI