DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica: no Latvijas pilsoņu aktivitātes būs atkarīgs, cik lielā mērā Eiropas nākotnes konferences darbā tiks akcentēti un sadzirdēti mums svarīgie jautājumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 23. aprīlī notiek ikgadējais Eiropas Savienības (ES) Informācijas sniedzēju forums, kas jau otro gadu norisinās tiešsaistes formātā. Diskusijām par šībrīža ES izaicinājumiem bija izraudzīta tēma “Atveseļošanās un noturība”, ieskicējot pandēmijas pārvarēšanas izaicinājumus tuvākajā nākotnē un attīstības prioritātes. 

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, atklājot forumu, informēja par ES aktualitātēm, kas šobrīd būtiski ietekmē Latviju, ES līmenī veiktajiem pasākumiem ātrākai pandēmijas pārvarēšanai, tajā skaitā vakcīnu pieejamību, iniciatīvu digitālā zaļā sertifikāta izveidei, kā arī par ES finansējumu ekonomikas atveseļošanai. 

Parlamentārā sekretāre norādīja: “Šajos izaicinājuma pilnajos laikos Covid-19 izplatība turpina ietekmēt katra iedzīvotāja ikdienas dzīvi. Latvijas iedzīvotāju aktivitāte vakcinēties ir mūsu izejas atslēga no pandēmijas. Sagaidām, ka Digitālais zaļais sertifikāts, kas būs Eiropas Savienības līmeņa apliecinājums par personas vakcinācijas, testa rezultāta vai izslimošanas faktu, atvieglos drošu un brīvu pārvietošanos vai pieeju lielāka mēroga publiskiem pasākumiem.”

Runājot par ilgtermiņa prioritātēm, parlamentārā sekretāre aktualizēja arī klimata ietekmi mājokļu, enerģētikas, un transporta jomās, kā arī nepieciešamību turpināt pievērst uzmanību drošības un digitalizācijas jautājumiem. Kā foruma atklāšanā atzīmēja Zanda Kalniņa-Lukaševica vēl šogad sagaidāmas arī aktīvas diskusijas par ES sociālo tiesību pīlāra attīstību un līdz ar to vienlīdzīgu pieeju gan drošiem darba apstākļiem, gan izglītības, veselības un sociālās aizsardzības pakalpojumiem.

Šogad 9. maijā, Eiropas dienā tiks atklāta Konference par Eiropas nākotni. Zanda Kalniņa-Lukaševica aicināja foruma dalībniekus aktīvi iesaistīties Konferences par Eiropas nākotni digitālajā daudzvalodu platformā, kurā jau no 19. aprīļa ES pilsoņi var piedalīties un izteikt viedokli par aktuāliem ES jautājumiem. 

No Latvijas pilsoņu aktivitātes būs atkarīgs tas, cik lielā mērā Eiropas nākotnes konferences diskusijās tiks akcentēti un sadzirdēti mums svarīgie jautājumi, tostarp daudzveidīgie drošības izaicinājumi, noturības kāpināšana pret hibrīddraudiem un dezinformāciju, sociālās nevienlīdzības radītie izaicinājumi un citi mūsu iedzīvotājiem būtiskie jautājumi, sacīja parlamentārā sekretāre.

Foruma dalībniekus uzrunāja arī Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre. Foruma ietvaros tika analizēti jautājumi par veselību, ekonomiku un labbūtību gan tuvākā, gan arī tālākā nākotnē, kā arī vērtēja dažādos digitālās pārejas izaicinājumus un iespējas. Foruma vadītāja, biedrības “Eiropas Kustība Latvijā” prezidenta Andra Gobiņa moderētā sesijā Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova foruma skatītājus iepazīstināja ar cilvēka cieņas un sociālā taisnīguma atveseļošanas konceptu.

Informācija

ES Informācijas sniedzēju forums notiek kopš 2008. gada, to rīko biedrība “Eiropas Kustība Latvijā” sadarbībā ar Ārlietu ministriju, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Forums tradicionāli divreiz gadā pulcē ES informācijas sniedzējus: valsts un pašvaldību ES Informācijas kontaktpersonas, ES Informācijas punktu (ESIP) un Europe Direct Informācijas centru pārstāvjus (EDIC), ES Informācijas tīklu vadītājus, viedokļu līderus, Eiropas klubu skolās, mediju, NVO, kā arī privātā sektora pārstāvjus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI