DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

Vitenbergs: valsts atbalsts uzņēmējiem lielu investīciju projektu attīstībai sekmēs Latvijas ekonomikas konkurētspēju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lat atbalstītu lielus investīciju projektus, kuri vērsti uz jaunu iekārtu un tehnoloģisko procesu ieviešanu, vadības grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādāto programmu atbalstam lielajiem investīciju projektiem eksporta veicināšanai.

“Nepieciešamība kāpināt produktivitātes apjomus, veikt ieguldījumus jaunu produktu izstrādē, paplašināt eksporta tirgus ģeogrāfiju ir stratēģiski svarīga Latvijas tautsaimniecības turpmākai attīstībai. Sniedzot atbalstu mūsu lielajiem uzņēmumiem jaunu tehnoloģisko procesu ieviešanai, mēs stiprinām uzņēmumu konkurētspēju, veicinām jaunu, labi apmaksātu darba vietu radīšanu,  motivējam veikt  ieguldījumus pētniecībā un attīstībā, kā arī nodrošinām būtisku eksporta pieaugumu, kā rezultātā pieaugs arī nodokļu ieņēmumi. Vienlaikus -  šis atbalsts stiprina arī vietējo, mazo uzņēmumu vērtību ķēdes,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Atbalstu plānots piešķirt ieguldījumiem jaunos pamatlīdzekļos (ražošanas un tehnoloģiskajās iekārtās, datorprogrammēšanas iekārtās un palīgiekārtās), kā arī ēkās un būvēs eksportspejīgiem uzņēmumiem ar augstu eksporta potenciālu un prioritārajos investīciju sektoros, piemēram, zināšanu ietilpīga bioekonomika, biomedicīna, viedā enerģētika un mobilitāte, u.c., paredzētajam ieguldījumu apjomam ir jābūt vismaz 10 miljoniem EUR.

Programma darbosies uz aizdevuma ar granta elementu principa. Aizdevums varēs sasniegt līdz 75% no projekta izmaksām. Aizdevuma likmes no 1,5% līdz 2,9%, termiņš līdz 20 gadiem un grants pamatsummas dzēšanai līdz 30% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 10 milj. EUR​

Svarīgs kritērijs granta saņemšanai būs jaunradīto darbavietu skaits – uz katriem 150 000 eiro granta ir viena jaunradīta darba vieta. Tāpat noteicošs būs nodarbināto atalgojuma apmērs, plānotais preču vai pakalpojumu eksporta apjoms vai plānotais importa preču un pakalpojumu aizstājēju apjoms, ieguldījumu apjoms pētniecībā un attīstībā, tai skaitā darbinieku kompetenču pilnveidē, triju gadu periodā pēc investīciju projekta īstenošanas.

Atbalsta programma tuvākajā laikā tiks iesniegta izskatīšanai Ministru kabinetā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI