DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ministrs Plešs: Klimata pārmaiņas ietekmē arī ūdens pieejamību un kvalitāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) piedalīsies Eiropas Savienības (ES) vides ministru neformālajā videokonferencē, kur politiskajās debatēs plānots runāt par izaicinājumiem, kas skar ūdeņu pieejamību un kvalitāti klimata pārmaiņu dēļ. Diskusiju pamatā būs nesen publicētā ES klimata pārmaiņu pielāgošanās stratēģija*, kas piedāvā iespējas efektīvāk pielāgoties klimata pārmaiņu dēļ radītajiem riskiem.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Ūdens trūkums ik gadu vidēji ietekmē 20% Eiropas teritorijas un 30% iedzīvotāju. Tie ir jautājumi, par kuriem ir jādomā arī Latvijā. Ūdens ir nozīmīgs resurss , tādēļ ūdens ilgtspējīgas izmantošanas plānošanā jāiesaistās visām nozarēm, kas iegūst un patērē ūdeni. Tāpat jānodrošina šo apsvērumu integrēšana teritoriālajā plānošanā un sasaiste ar dabas aizsardzību. ES Pielāgošanas stratēģija palīdzēs dalībvalstīm sagatavoties klimata pārmaiņu nenovēršamajām ietekmēm. Stratēģija paredz veicināt sabiedrības izpratni par klimata pārmaiņām un pielāgošanās risinājumiem, kā arī paātrināt pielāgošanās pasākumu praktisko īstenošanu un palīdzēt stiprināt klimatnoturību visā Eiropā.”

Videokonferencē vides ministri uzklausīs jaunāko informāciju par klimata pārmaiņu ietekmi Eiropā. Ņemot vērā, ka sabiedrība un ekonomika arvien vairāk izjūt klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi un, ka ūdens resursu pārvaldībai ir svarīga loma, lai veicinātu pielāgošanos klimata pārmaiņām, vides ministri, pamatojoties uz Portugāles prezidentūras ES padomē sagatavotajiem jautājumiem, diskutēs par ar ūdeņu pārvaldību saistītiem izaicinājumiem un pielāgošanos klimata pārmaiņām. 

Ministrs Latvijas vārdā akcentēs ES Pielāgošanās stratēģijā iekļautajā rīcības virzienā “Nodrošināt saldūdens pieejamību un ilgtspēju” paredzēto riska analīzi, kam jākalpo par pamatu, pieņemot jebkurus lēmumus, kas skar ūdeņu izmantošanu, aizsardzību un apsaimniekošanu. Tāpat ministrs plāno norādīt, ka ir jāizmanto dalībvalstu ilggadējā pieredze upju baseinu apsaimniekošanas plānu izstrādē, tas var būt kā labs ietvars, kurā plānot gan darbības ūdens resursu aizsardzībai un  ilgtspējīgai izmantošanai, gan ūdens trūkuma un sausuma problēmu risināšanai.

Tāpat klimata pārmaiņu mazināšanā un pielāgošanās klimata pārmaiņām veicināšanā svarīga ir sabiedrības līdzdalība, tādēļ videokonferencē ministrs plāno akcentēt sabiedrības informēšanas nozīmi, lai gan nacionālā, gan ES līmenī iedzīvotāji labāk izprastu, kādēļ ir svarīgi mainīt ikdienas paradumus un darbības, lai mazinātu klimata pārmaiņu ietekmi uz  ūdens resursiem. 

Tāpat sanāksmē plānots diskutēt par ES Pielāgošanās stratēģijā iekļauto   starptautisko dimensiju. Ministrs Latvijas vārdā paudīs atbalstu ES sadarbības stiprināšanai, īpaši ar tām valstīm, kuras klimata pārmaiņas skar visnegatīvāk, lai stiprinātu to spējas pielāgoties klimata pārmaiņu negatīvajām ietekmēm. 

Ņemot vērā, ka starptautiski pieejamais publiskais finansējums, lai veicinātu pielāgošanos klimata pārmaiņām nav pietiekams, izšķiroši svarīga ir arī privātā finansējuma piesaiste. Ministrs sanāksmē norādīs uz nepieciešamību strādāt pie pielāgošanās klimata pārmaiņām jautājumu integrēšanas visās attīstības finanšu institūcijās un to atbalsta programmās. 

* Eiropas Komisijas  publicētais paziņojums “Veidojot klimatnoturīgu Eiropu – jaunā ES klimata pārmaiņu pielāgošanās stratēģija” (ES Pielāgošanās stratēģija)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI