DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ārlietu komisija paziņojumā nosoda Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanu pie Ukrainas robežām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien, 21.aprīlī, pieņēma paziņojumu par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, nosodot Krievijas bruņoto spēku klātbūtnes būtisku palielināšanos pie Ukrainas–Krievijas robežas un okupētajā Krimas pussalā, kā arī palielinātās pašpasludināto Luganskas un Doņeckas “tautas republiku” bruņoto formējumu militārās aktivitātes, tā palielinot drošības draudus reģionā.

“Stingri nosodām Krievijas turpināto agresiju Ukrainā un tās teritorijas — Krimas — militāro okupāciju, kas ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums. Aicinām pasaules demokrātisko valstu kopienu stingri iestāties par starptautisko tiesību, normu un demokrātisko vērtību ievērošanu starptautiskajā telpā un atbalstīt Ukrainas valdības un nevalstiskā sektora izveidoto Starptautisko Krimas platformu ar mērķi panākt Krimas deokupāciju,” atsaucoties uz paziņojumu, uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Deputāti paziņojumā arī nosoda Krievijas plānoto Melnās jūras akvatorija daļas slēgšanu Kerčas šauruma virzienā, tā ierobežojot Ukrainas kā piekrastes valsts tiesības piekļūt Melnajai jūrai no tās ostas pilsētām – Mariupoles un Berdjanskas Azovas jūrā. Tāpat deputāti par nepieņemamu uzskata Krievijas atteikšanos ievērot starptautisko tiesību normas un principus, ignorējot visus starptautiskās sabiedrības aicinājumus atsākt šo tiesību ievērošanu.

Paziņojumā Ārlietu komisija atkārtoti aicina Krieviju novērst plašāku bruņota konflikta eskalāciju, kas rada draudus Eiropas un visu Eiropas valstu drošībai.

Komsijas deputāti dokumentā atkārtoti apstiprina Latvijas atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, konsekventi neatzīstot Krievijas Federācijas īstenoto Krimas un Sevastopoles prettiesisko aneksiju.

Paziņojumā pausts atbalsts Ukrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā un gatavība atbalstīt Ukrainu tās uzsāktajā reformu procesā.

Tāpat deputāti aicina Saeimas delegācijas starptautiskajās organizācijās aktīvi atbalstīt Starptautiskās Krimas platformas atbalsta grupu izveidošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI