DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Psihiskās veselības kampaņu “Viss ir Norm.a” turpina stāsts par demenci senioriem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministrijas īstenoto kampaņu “Viss ir Norm.a” turpina stāsts par demenci senioriem. “Daudzi nezina, ko nozīmē demence. Ja kāds prasa, kas kaiš mammai, un es atbildu, ka viņai ir demence, cilvēki brīnās – nezina, kas tā par slimību. Daudziem liekas, ka tur kaut kas nav kārtībā ar prātu, ka tu esi nedaudz dumjš. Cilvēki neizprot, ka tie ir atmiņas traucējumi,” pieredzē dalās Inguna.

Demence skārusi Ingunas mammu. Viņa atzīst, ka meklēt speciālistu palīdzību pamudinājušas aizdomas, ka ar mammu kaut kas nav kārtībā – sākušies atmiņas traucējumi, mainījušies paradumi un uzvedība. “Reizēm biju neiecietīga pret to, jo īsti nesapratu, kas tas ir. Vērsos pie neiroloģes, kura to izskaidroja.  Paskatījos uz visu nedaudz citādāk – sapratu, ka tā ir slimība, nevis kaprīze.”

Ingunas video stāsts ir pieejams gan īsajā versijā (https://youtu.be/3A0_uCDVAEI), gan garajā, kas atklāj viņas pieredzi plašāk (https://youtu.be/a1zILKgMpik). Ar kampaņas devīto stāstu rakstītā formātā* var iepazīties Veselības ministrijas portālā ESparveselibu.lv (https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-demence). *Pārpublicēšanas gadījumā lūgums pievienot atsauci un saiti uz oriģinālo rakstu portālā ESparveselibu.lv.

Demence ir slimība, nevis vecu cilvēku kaprīze

Viens no kampaņas “Viss ir Norm.a” mērķiem ir palīdzēt atpazīt dažādas psihiskās saslimšanas vai grūtības un mudināt savlaicīgi vērsties pēc palīdzības. Demence ir smadzeņu darbības traucējumi, kas izsauc neatgriezeniskus, pieaugošus un daudzpusīgus prāta funkciju traucējumus. Kognitīvie traucējumi sākotnēji ir viegli un var tikt sajaukti ar normālu novecošanas procesu, taču demence ir uzskatāma par slimību. Par demenci var liecināt arvien pieaugošas grūtības iegaumēt jaunu informāciju, koncentrēties un noturēt uzmanību, atcerēties nesenus notikumus un jau sen zināmo, plānot un organizēt ikdienas darbus, pielietot ierastās prasmes, saprotami izteikties, kontrolēt emocijas, orientēties pazīstamās vietās.

Inguna atklāj – kopš mammu skārusi demence, savstarpējās attiecības ir mainījušās. Vairs nav ierasto ikdienišķo sarunu, taču saikne kļuvusi sirsnīgāka. “Ar mammu vajag runāt nedaudz kā ar mazu bērnu, citā tonī – ļoti mīļā, mierīgā. Lai viņa nesatrauktos. Skaļāka balss, skarbāks tonis viņu nedaudz uztrauc. Mantas tiek pārkrāmētas no vienas uz otru vietu, piemēram, sviests ielikts drēbju skapī, konfektes – pie apaviem.”

Ingunas stāsts par demenci senioriem (īsā versija): https://youtu.be/3A0_uCDVAEI

Ingunas stāsts par demenci senioriem (garā versija): https://youtu.be/a1zILKgMpik

Kampaņas “Viss ir Norm.a” ievada video: https://youtu.be/bdapj3W0TrY

Līdz šim publicētie “Viss ir Norm.a” stāsti:

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-anoreksija

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-alkohola-atkariba

https://esparveselibu.lv/viss-ir-noma-narkotiku-atkariba

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-nesuicidals-paskaitejums

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-depresija

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-robezstavokla-personibas-traucejumi

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-bipolari-afektivie-traucejumi

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-sizoafektivie-traucejumi

“Viss ir Norm.a” pieredzes stāstiem gada garumā var sekot www.neesiviens.lv un Veselības ministrijas kontos sociālajos medijos:

https://www.facebook.com/VeselibasMinistrija

https://www.instagram.com/veselibas_ministrija

https://twitter.com/veselibasmin

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI