DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

EM aicina nekustamā īpašuma darījumu starpniekus nekavēties ar savas darbības reģistrēšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atgādinām, ka noslēdzas pārejas periods, kura laikā nekustamā īpašuma darījumu starpnieki varēja reģistrēt savu darbību un sākot ar 2021.gada 1.jūliju, starpniecības pakalpojumus drīkstēs sniegt tikai personas, kuras iekļautas nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā.

Kā zināms, 2020.gada 1.augustā stājās spēkā Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums, kas paredz, ka visiem nekustamā īpašuma darījumu starpniekiem jābūt reģistrētiem nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā. Lai reģistrētos nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā nepieciešams Ekonomikas ministrijā iesniegt iesniegumu. Ņemot vērā to, ka starpnieka atbilstības izvērtēšana var aizņemt laiku līdz vienam mēnesim, aicinām starpniekus neatstāt reģistrēšanos uz pēdējo brīdi, bet iesniegt iesniegumu jau savlaicīgi.

Vienlaikus Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums paredz, ka nekustamā īpašuma darījumu starpniekam, neatkarīgi no tā vai šī persona ir fiziska persona, juridiska persona vai personālsabiedrība, ir jāapdrošina savas profesionālās darbības civiltiesisko atbildību.

Ekonomikas ministrija ir konstatējusi, ka apdrošināšanas kompānijas dažādi piemēro normatīvajos aktos paredzētās prasības attiecībā uz starpnieku (juridisko personu) profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Regulāri saņemam dažādi noformētas profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises (turpmāk – polise), kurās kā apdrošinātā persona ir norādīta pati juridiskā persona, kā arī polises, kurās kā apdrošinātā persona norādīta juridiskās personas valdes priekšsēdētājs vai loceklis, vai juridiskās personas darbinieki.

Skaidrojam, ka starpnieku (juridisko personu) polisēs, kā apdrošinātajai personai jābūt norādītai pašai juridiskai personai. Nepieciešamības gadījumā var norādīt arī fiziskas personas, piemēram, ja attiecīgajā juridiskajā personā tiek nodarbināti vairāki nekustamā īpašuma darījuma starpniecības pakalpojumu sniedzēji.

Savukārt, ja starpnieks kā fiziska persona reģistrējas nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības reģistrā, tad tam kā fiziskai personai ir jāapdrošina savas profesionālās darbības civiltiesisko atbildību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI