DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

IDB rosina apsūdzēt divas Valsts policijas amatpersonas par dienesta viltojuma veikšanu un kukuļu pieņemšanu no privātpersonām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs (IDB) Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonām, kuras vairākkārt veikušas dienesta viltojumu un pieņēmušas kukuļus, turklāt viena no minētajām amatpersonām arī izpaudusi neizpaužamas ziņas.

Iekšējās drošības birojs pirmstiesas izmeklēšanas gaitā guva pierādījumus tam, ka VP amatpersonas, kuru amata pienākumos paredzēts kontrolēt personām piemēroto drošības līdzekļu un piespriesto sodu izpildi, vairākkārt veica dienesta viltojumus kontroles lietu uzskaites dokumentos, kā arī pieņēma kukuļus par šo nelikumīgo darbību izdarīšanu, tādejādi pieļaujot, ka personas neievēro kriminālprocesa virzītāju un tiesas uzliktos policijas kontroles un uzraudzības nosacījumus. Tāpat pirmstiesas izmeklēšanā tika noskaidrots, ka viena no minētajām VP amatpersonām, izmantojot pienākumu pildīšanai paredzētās informācijas sistēmas, bez likumīga pamata veica ar dienesta pienākumu veikšanu nesaistītu informācijas pārbaudi un iegūtos datus izpauda trešajām personām.

Pret abām minētajām VP amatpersonām prokuratūrai rosināts uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 327. panta pirmajā un otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - dienesta viltojums personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, 320. panta pirmajā, otrajā un trešajā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – kukuļa pieņemšana personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās – izdarīšanu, vienlaikus pret vienu no VP amatpersonām rosināts sākt kriminālvajāšanu arī par 329. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – neizpaužamu ziņu izpaušana – izdarīšanu.

Tāpat Iekšējās drošības birojs šajā kriminālprocesā ierosina uzsākt kriminālvajāšanu arī pret deviņām privātpersonām par Krimināllikuma 323. panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu – kukuļdošanu minētajām amatpersonām.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

2021. gada pirmajā ceturksnī Iekšējās drošības birojs kompetences ietvaros ir uzsācis 12 kriminālprocesus par Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbināto izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem un kopumā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 81 kriminālprocesā. Šī gada pirmajos trīs mēnešos prokuratūrai nosūtīti 11 kriminālprocesi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 27 personām, t.sk. 21 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonām par noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti gan pildot dienesta pienākumus, gan ārpus dienesta pienākumu pildīšanas laika.

Neskatoties uz valstī noteiktajiem pandēmijas ierobežojošajiem pasākumiem, sabiedrība turpina aktīvi ziņot par amatpersonu iespējami pretlikumīgo rīcību  – 2021. gada pirmajā ceturksnī 335 reizes fiziskas un juridiskas personas, kā arī citas valsts pārvaldes iestādes ir informējušas Iekšējās drošības biroju, sniedzot informāciju par amatpersonu iespējami izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI