DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

NNP sēdē plānots apstiprināt Valsts kontroles veiktā tieslietu audita ieteikumu ieviešanas plānu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 15. aprīlī, notiks Noziedzības novēršanas padomes sēde, kurā plānots apstiprināt Tieslietu ministrijas izstrādāto Valsts kontroles veiktā tieslietu audita rezultātā sniegto ieteikumu ieviešanas plānu. Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa uzdevumā sēdi vadīs Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns. 

Valsts kontroles tieslietu audita ieteikumu ieviešanai Tieslietu ministrija ir sagatavojusi plānu, kurā ietverti vairāki pasākumi. Piemēram, sekmēt vienotu izpratni par tiesību normu piemērošanu, novērst neskaidrības par būtiskākajiem pierādāmajiem apstākļiem un par nepieciešamo pierādījumu kopumu vainas pierādīšanai, Krimināllikuma un Kriminālprocesa likuma regulējuma izpēte un pilnveidošana, piesaistot tiesību zinātniekus atsevišķu pētījumu veikšanai, kvalificētāko resursu koncentrēšana sarežģītāko un valsts intereses visbūtiskāk ietekmējošo kriminālprocesu izmeklēšanā, uzsākto kriminālprocesu sistematizēšana un prioritizēšana, kā arī prokuroru lomas palielināšana pirmstiesas izmeklēšanā un mazāk nozīmīgu noziedzīgu nodarījumu dekriminalizācija utt. 

Par Valsts kontroles lietderības revīzijā "Noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā, izmeklēšanas un iztiesāšanas efektivitāte" ietverto priekšlikumu ieviešanas plānu ir atbildīgas vairākas tiesībsargājošās iestādes. 

Pasākumu plānu tieslietu audita rezultātā konstatēto trūkumu novēršanai Tieslietu ministrija ir izstrādājusi sadarbībā ar Valsts kontroli, Ģenerālprokuratūru, Valsts policiju un citām tiesībaizsardzības iestādēm. 

Valsts kontroles revīzijas ziņojumā “Noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanu un iztiesāšanu kavējošo faktoru izvērtējums” norādīto ieteikumu ieviešanas pasākumu plānu skatīs Noziedzības novēršanas padomē, lai nodrošinātu izpildes uzraudzību Ministru prezidenta līmenī.

Papildu informācija: 

Tieslietu auditu kā nepieciešamu uzdevumu izvirzīja Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, stājoties amatā pirms diviem gadiem. Viņš norādīja, ka audita ieteikumu ieviešanas mērķis ir nodrošināt ātrāku un taisnīgāku lietu izmeklēšanu un iztiesāšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI