DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pašvaldību reformas mērķu sasniegšanai pašvaldības varēs pretendēt 54 milj. eiro investīciju programmai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinetā (MK) apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais noteikumu projekts “Augstas gatavības pašvaldību investīciju projektu pieteikšanas, izskatīšanas un finansējuma piešķiršanas kārtība". Tādējādi Covid-19 radīto seku mazināšanai reģionālā līmenī un administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanai, uzlabojot pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, pašvaldības aicinātas izstrādāt augstas gatavības investīciju projektus un pretendēt uz valsts līdzfinansējuma saņemšanu grantu veidā. Kopējais valsts budžeta finansējums šai investīciju programmai paredzēts 54 milj. 300 tūkstoši eiro.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Lai veicinātu valsts kopējo ekonomisko attīstību, nozīmīgi ir veidot spējīgas un uz izaugsmi vērstas pašvaldības, kas ne tikai rada lielākas iespējas uzņēmējiem, tādējādi nodrošinot arī labvēlīgu vidi jaunu darba vietu radīšanai, bet arī nodrošina labākus pakalpojumus iedzīvotājiem. Ieviešot pašvaldību reformu un Covid-19 seku mazināšanai tautsaimniecībā jāpieņem uz attīstību vērsti lēmumi. Šodien MK apstiprināts ministrijas izstrādātais projekts, kur grantu veidā Covid-19 radīto seku mazināšanai reģionālā līmenī un pašvaldību reformas mērķu sasniegšanai, investīciju projektiem pašvaldībām pieejami 54 miljoni eiro. Es aicinu pašvaldības pieteikt šai investīciju programmai savas teritorijas attīstībai būtiskus augstas gatavības projektus.”

Valsts atbalstam grantu veidā pieteikties varēs tās pašvaldības, kas līdz 2021. gada 14. maijam VARAM būs iesniegušas investīciju projektus, kas paredzēti attiecīgās pašvaldības attīstības programmas investīciju plānā un atbilst vismaz vienam no noteiktajiem mērķiem. Proti, investīciju projektam jābūt vai nu vērstam uz pašvaldību pakalpojumu infrastruktūras attīstību, uzlabojot pakalpojumu kvalitāti un pieejamību iedzīvotājiem, vai investīciju projektam jābūt paredzētam Rīgas Austrumu maģistrāles posma izbūves otrajai kārtai.

Piesakoties atbalsta saņemšanai, jāņem vērā, ka projektiem, kas pieteikti pašvaldību pakalpojumu infrastruktūras attīstībai, uzlabojot pakalpojumu kvalitāti un pieejamību iedzīvotājiem, valsts budžeta finansējums ir paredzēts ne mazāk kā 500 tūkstoš eiro un ne vairāk kā 3 milj. eiro apmērā vienam projektam un ne vairāk kā 3 milj. eiro vienai pašvaldībai. Savukārt projektam, kas pieteikts Rīgas Austrumu maģistrāles posma izbūves otrai kārtai, valsts budžeta finansējums ir ne vairāk kā 27 milj. 150 tūkstoši eiro apmērā, kā arī jābūt saņemtam Satiksmes ministrijas atzinumam, kas apliecina projekta nepieciešamību un ilgtspēju.

Tāpat pašvaldībām ir jānodrošina līdzfinansējums ne mazāk kā 15% apmērā no pašvaldības kopējām projekta izmaksām attiecīgajam gadam plānotā ieguldījumu apjoma, kā arī investīciju projektā jāapliecina valsts budžeta finansējumam izmantošana vismaz 50% apmērā līdz 2021.gada 31.decembrim.

VARAM izstrādājusi noteikumu projektu, pamatojoties uz Saeimas 2021.gada 18.martā atbalstītajiem grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā. 

Tāpat ministrija jau otro gadu pēc kārtas īsteno valsts aizdevumu programmu pašvaldībām Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai, kurai šogad pašvaldību aizņēmumiem ir pieejami 150 000 000 eiro. Šai valsts aizdevuma aņemšanai prioritāri virzīs augstas gatavības pašvaldības projektus, kuru īstenošana jāsāk jau šogad un jāpabeidz ne vēlāk kā līdz 2022. gada decembrim. Pagājušajā gadā programmā piešķirtais valsts aizdevums pašvaldībām bija 99,6 milj. eiro un kopumā atbalstīti 307 ceļu sakārtošanas, energoefektivitātes paaugstināšanas un citu investīciju projektu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI