DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM izsludina konkursu augsnes gatavošanai, veidojot pacilas ar kausu, un meža meliorācijas sistēmu ikdienas uzturēšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Katru gadu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veic stādīšanas darbus, atjaunojot un ieaudzējot mežu ar kvalitatīviem stādiem. Šajā gadā LVM apsaimniekotajās zemēs plānots iestādīt ap 31 milj. jauno kociņu. Sekmīgai koku augšanai ir nepieciešams veikt augsnes sagatavošanu. Lai augsni atbilstoši sagatavotu slapjās minerālaugsnēs un kūdras augsnēs, kā arī uzturētu meža meliorācijas sistēmu, LVM izsludina konkursu “Augsnes gatavošana, veidojot pacilas, ar kausu un meža meliorācijas sistēmu ikdienas uzturēšana 2021. un 2022. gadā”.

“Praksē tiek pielietoti vairāki augsnes gatavošanas veidi. Atkarībā no mitruma, augsnes un reljefa apstākļiem tiek izvelēts piemērotākais augsnes sagatavošanas veids. Visbiežāk veidojot ar pacilām augsni gatavo tādās vietās, kur ir augsts gruntsūdens līmenis. Ar pacilu tiek pacelta koka stādvieta augstāk, līdz ar to tiek radīti labvēlīgāki augšanas apstākļi kokiem, kuriem šī būs mājvieta vairākas desmitgades,” skaidro LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

LVM izsludinātā konkursa priekšmets ir augsnes gatavošana meža atjaunošanai un ieaudzēšanai, veidojot pacilas ar ekskavatoru, kas aprīkots ar rakšanas vai speciālu pacilu veidošanas kausu, kurš ir aprīkots ar piespiedējlāpstu un piespiedējlāpsta darbināma ar hidrocilindru.

LVM atklātā konkursā piedāvā slēgt viena un/vai divu gadu līgumus. Augsnes gatavošanas, veidojot pacilas ar kausu, darbu apjoms iepirkumā ir 872 hektāri. Piedāvājumu var iesniegt EIS līdz 27.04.2021. plkst. 12.00.

 VAIRĀK PAR PAKALPOJUMA IEPRIEKUMU KONKURSU 

Kvalitatīva augsnes sagatavošana ir priekšnosacījums, lai stādi sekmīgāk ieaugtos pirmajos gados pēc stādīšanas un labi justos arī vēlāk, kad kokam veidosies augstuma un caurmēra pieaugumi. No augsnes sagatavošanas kvalitātes būs atkarīgs, cik viegli būs izpildāmi turpmāk plānotie darbi – stādīšana, kopšana, aizsardzība pret pārnadžu bojājumiem. Pēc augsnes sagatavošanas un stādīšanas darbu izpildes veidojas izteiktas koku rindas ar līdzīgiem attālumiem starp stādiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI