DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Lietuvas uzņēmums AB “ORLEN Lietuva” pilnā apmērā sedz Latvijas valstij nodarītos zaudējumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Polijas naftas koncernam PKN ORLEN S.A. piederošais uzņēmums AB “ORLEN Lietuva”, kas Lietuvā nodarbojas ar jēlnaftas importu un pārstrādi, pilnā apmērā – 60 774,68 EUR – sedzis Latvijas valstij nodarītos zaudējumus, ko radīja naftas noplūde no Būtiņģes naftas termināla 2020. gada 28. decembrī.

Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga uzsver: “Šīs kompensācijas saņemšana ir apliecinājums Latvijas atbildīgo iestāžu profesionalitātei un kompetencei, ļoti īsā laikā panākot, ka uzņēmums, kura darbības rezultātā videi nodarīts kaitējums, to atzīst un rīkojas, lai to kompensētu pilnā apmērā”.

Saskaņā ar Valsts vides dienesta (VVD) veiktajiem aprēķiniem naftas noplūdes no Būtiņģes naftas termināla rezultātā Latvijas jūras videi tika nodarīts kaitējums 58053,16 EUR apmērā.  Papildus Latvijas valstij tika radīti zaudējumi 2631,91 EUR apmērā, kas saistīti ar operatīvo dienestu īstenotajiem pasākumiem, reaģējot uz noplūdi no Būtiņģes naftas termināla. Tāpat AB “ORLEN Lietuva” sedzis izmaksas, ko radīja piesārņojuma paraugu analīžu veikšana, VVD 89,61 EUR apmērā.

Summa par Latvijas videi nodarīto kaitējumu ieskaitīta Latvijas valsts pamatbudžetā. Savukārt izdevumi, kas saistīti ar operatīvo dienestu īstenotajiem pasākumiem, pārskaitīti Latvijas Republikas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, bet izdevumi par piesārņojuma paraugu analīžu veikšanu ieskaitīti VVD.

Latvijas veiktie aprēķini tika balstīti uz Latvijas NBS Jūras spēku Krasta apsardzes patruļkuģu ievāktajiem datiem par naftas plankuma laukumu un krāsu, kā arī Lietuvas Gaisa spēku no gaisa uzņemtajiem attēliem. Aprēķināts, ka 2020. gada 28. decembrī no Būtiņģes naftas termināla noplūdusi 0,51 tonna naftas. Videi nodarīto zaudējumu apmērs aprēķināts par Latvijas ūdeņos konstatēto noplūdušās naftas apjomu. Savukārt Latvijas valstij radīto zaudējumu apmērs aprēķināts, balstoties uz izmaksām, kas Latvijas valstij radās, reaģējot uz šo naftas noplūdi, un iekļauj piesārņojuma konstatēšanas un monitoringa izmaksas (t.sk. paraugu ņemšanas un laboratorijas analīžu veikšanas izmaksas), kā arī izmaksas, kas radušās operatīvajiem dienestiem, piedaloties Būtiņģes naftas termināļa cauruļvada meklēšanā Latvijas teritoriālajos ūdeņos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI