DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Notiks diskusija par darba tirgus izaicinājumiem (pandēmijas kontekstā un ne tikai)

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 13. aprīlī, plkst. 10.30–12.30 notiks Latvijas Bankas rīkota Ekspertu saruna "Kas valstij jādara, lai atdzīvinātu darba tirgu pēc pandēmijas?". To ikviens interesents, arī mediju pārstāvji, varēs vērot tiešsaistē, tīmekļvietnē makroekonomika.lv.

"Covid-19" pandēmijas izraisītā nelabvēlīgā situācija darba tirgū vairāk skārusi mazāk turīgas mājsaimniecības, zemāk atalgotus strādājošos, kā arī jauniešus. Pandēmijas ietekme darba tirgū izrādījusies neviendabīga – starp nozarēm, starp sabiedrības grupām dažādu vecumu un ienākumu dalījumā, arī starp pilsētām un novadiem valda asimetrija:

  • atlaišana vairāk skar iedzīvotājus ar zemākiem ienākumiem;
  • jauniešu nodarbinātība sarūk vairāk nekā pusmūža vecuma strādājošo nodarbinātība;
  • dažās profesijās, kurās ir zems arī vidējais atalgojums, nodarbinātība samazinājusies uz pusi, bet citās tā turpina pat palielināties.

Pašreizējā situācija darba tirgū vienlaikus ir krīzes radīts izaicinājums un sociālekonomiska problēma. Kā apdomīgi izšķirties, kuras situācijas palīdzēt risināt ar pabalstiem, bet kurām būtu noderīgāki valsts izglītības un darba tirgus politikas pasākumi?

Ekspertu sarunas ievadā Latvijas Bankas galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs (https://www.makroekonomika.lv/ekonomisti/olegs-krasnopjorovs) izvērtēs pandēmijas līdzšinējo ietekmi uz Latvijas darba tirgu – aplūkos nozares, profesijas, reģionus un iedzīvotāju grupas ar vislielāko darbvietu skaita samazinājumu un sīkāk ieskatīsies šādās niansēs:

  • vakanču un bezdarba dinamika (par kādu krīzi var būt runa, kamēr ir tūkstošiem vakanču?);
  • cik lielā mērā krīze var palīdzēt triecientempā risināt iesīkstējušas darba tirgus nepilnības – prasmju neatbilstības, darbinieku un bezdarbnieku starpnozaru migrāciju, līdzekļu ieguldīšanu cilvēku prasmju attīstīšanā?

Diskusijā moderators kopā ar ekspertiem meklēs atbildes uz jautājumiem:

  •  novērst Covid-19 krīzes sociālekonomiskos postījumus, lai tas notiktu vienlaikus cilvēcīgi un godīgi – lai neviens, arī tas, kurš nav maksājis nodokļus, netiktu atstumts, bet nodokļu maksātāji nejustos pievilti. Vai tas iespējams bez jauna sabiedriska (iz)līguma;
  • ko var koriģēt valsts sociālā atbalsta sistēmā, lai mazinātu pandēmijas radītās sociālekonomiskās sekas? Vai būtu jāpiemēro citādi bezdarbnieku pabalsti? Vai ES Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējumu iespējams izmantot efektīvāk (RRF – lielākā "Nākamās paaudzes ES" programma);
  • ko vajadzētu mainīt valsts finansētajos darba tirgus politikas pasākumos, lai tie reāli palīdzētu cilvēkiem atrast pastāvīgu darbu? Vai pieaugušo apmācības un pārkvalificēšanās iespējas vajadzētu piedāvāt ne tikai bezdarbniekiem, bet arī tiem iedzīvotājiem, kuri pakļauti dīkstāvei?

Sarunu moderēs Latvijas Radio programmu vadītājs Aidis Tomsons. Citi ekspertu sarunas dalībnieki: darba tirgus pētnieks, Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes galvenais ekonomists Dr. oec. Oļegs Krasnopjorovs, Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktora vietniece Ilze Zvīdriņa, SIA "Fontes Executive Search" un SIA "Fontes" Vadības konsultācijas valdes priekšsēdētāja, Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas valdes locekle Kristīne Āboltiņa, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents D. M. soc. Aigars Rostovskis, "Swedbank" galvenā ekonomiste Latvijā Līva Zorgenfreija, tirgus un sociālo pētījumu centra "Latvijas Fakti" vadītājs Aigars Freimanis.

Tiešraides laikā būs iespējams uzdot jautājumus ekspertiem – "sli.do", kods #DarbaTirgus.

Lai piedalītos ekspertu sarunas tiešsaistē, nav nepieciešama iepriekšēja reģistrācija.

Ieskats iepriekšējās Ekspertu sarunās par dažādiem Latvijas tautsaimniecībai būtiskiem jautājumiem – https://www.makroekonomika.lv/ekspertu-sarunas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI