DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība
1
1

PTAC Lieldienās aicina pievērst uzmanību šūpoļu drošumam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Ņemot vērā senās latvju tradīcijas, Lieldienas nav iedomājamas bez kārtīgas izšūpošanās. Šūpošanās ir teju maģisks  Lieldienu rituāls, kas saistāms gan ar “saules iešūpošanu”, auglību, un pavisam praktiski, to, ka vasarā mazāk kodīs odi un citi kukaiņi. Lai šūpošanās Lieldienās patiešām būtu pozitīvs un jautrs pasākums, bet nenestu traumas un lielu postu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk – PTAC) aicina šūpoties droši un ievērot dažus, pavisam vienkāršus padomus.

  • Drošas šūpoles

Ņemiet vērā, ka tā saucamās tradicionālās Lieldienu šūpoles ir paaugstināta riska objekts, jo tām ir masīvs koka sēdeklis, kas neatbilst noteiktām trieciena vājināšanas prasībām, bieži vien nekustīgas piekares, tāpat liels krišanas augstums. Tas nozīmē, ka nejauša atrašanās to tuvumā un trieciena gūšana var radīt būtiskas, pat letālas traumas, it sevišķi bērniem. Tādēļ PTAC Lieldienu prieku baudīšanai aicina izvēlēties drošas šūpoles privātajos vai publiskajos  spēļu laukumos, kurām kā piekares ir izmantotas, piemēram, ķēdes vai virves, un kurām ir gumijas vai polimērmateriāla sēdeklis.

  • Drošas šūpošanās zonas

Šūpošanās priekiem izvēlieties šūpoles, šūpošanās vietas vai spēļu laukumus, kur šūpošanās zona  ir pietiekamā attālumā no citām iekārtām vai objektiem un šūpošanās zona ir brīva no jebkādiem šķēršļiem,  lai bērni nejauši neieskrietu vai neiebrauktu ar velosipēdu tiešā šūpoļu trieciena trāpījuma zonā un negūtu traumas. Svarīgi, lai šūpolēm būtu nodrošināts arī pietiekami amortizējošs pārklājums, lai zem tām nebūtu cieta zeme, betona plāksnes, asfalts vai cits ciets materiāls Tāpat šūpolēm jābūt novietotām drošā attālumā no ūdeņiem, betona apmalēm, piknika zonām, lai novērstu jebkādu iespējamo traumatismu.

  • Bērnu pieskatīšana, pieskatīšana un vēlreiz, pieskatīšana

Pavasara patīkamie laikapstākļi pēc garās ziemas aicināt aicina uz aktivitātēm svaigā gaisā, kas ir pozitīvi. Gan spēļu laukumus, gan dabas takas, gan citas ārvides izklaides un aktivitāšu vietas apmeklē daudz ģimeņu ar dažāda vecuma bērniem. Ņemot vērā bērnu attīstības īpatnības, straujo un neprognozējamo dabu, ir ļoti svarīgi tos nepārtraukti  uzmanīt un pieskatīt. Atrodoties spēļu laukumos vai izklaides vietās, bērni no vienas aktivitātes strauji metas citā, un acu mirklī var ieskriet šūpošanās zonā. Tādēļ ir ļoti svarīgi, ka vecāki un citi pieaugušie rūpīgi un nepārtraukti pieskata bērnus, lai tie nenokļūst šūpoļu zonā un negūs traumas no trieciena, tāpat, lai nešūpojas pārāk augstu vai pārgalvīgi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI