DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks pauž satraukumu par Krievijas aktivitātēm Ukrainas robežu tuvumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pauž satraukumu par novērojamo Krievijas bruņoto spēku koncentrāciju Ukrainas robežu tuvumā, aicinot Rietumu valstis dot skaidrus signālus Krievijai par politisko un cita veida atbalstu Ukrainai.

“Krievijas pēdējā laika paziņojumi kopā ar atbalstu tā sauktajiem Ukrainas separātistiem un bruņoto spēku aktivitātes Ukrainas robežu tuvumā norāda uz augošu militāro saspīlējumu. Mēs, Rietumu sabiedrība, nedrīkstam vēlreiz noskatīties uz kārtējo iespējamo kaimiņvalsts agresiju un pieļaut jaunu asins izliešanu Ukrainā. Gadiem ieilgušais saspīlējums reģionā un regulārie pamiera pārkāpumi no Krievijas atbalstīto bruņoto bandu puses liecina par to, ka Krievijas vēlme stabilizēt situāciju izpaužas tikai vārdos, ne darbos,” pauž A. Pabriks.

Latvija iestājas par Ukrainas teritoriālo nedalāmību, atbalsta tās eiroatlantisko integrāciju un nosoda Krievijas bruņoto spēku 2014.gadā īstenoto iebrukumu Ukrainā.

Plašsaziņas līdzekļi jau vēstīja, ka Kremlis trešdien, 31. martā, piedraudējis Ukrainai ar karu, pie kā varot novest Kijevas "provokatīvās darbības", nolūkā atsākt karadarbību ar Krievijas uzturētajām un apbruņotajām kaujinieku bandām, kuru kontrolē atrodas daļa Ukrainas teritorijas.

Reaģējot uz šiem notikumiem šodien plkst. 15.30 sasaukta NATO Ziemeļatlantijas padomes sēde.

Maskava joprojām mēģina iegalvot, ka Ukrainā pastāvot kāds iekšējs konflikts, nevis noticis Krievijas militārais iebrukums.

Ukrainas armijas virspavēlnieks ģenerālleitnants Ruslans Homčaks (Ruslan Khomchak) 30. martā paziņoja, ka Krievija koncentrē savu karaspēku pie Ukrainas robežas un ka Maskavas atbalstītās teroristu bandas pastāvīgi pārkāpj pērn panākto vienošanos par pamieru.

Kopš februāra vidus apšaudēs Austrumukrainā jau krituši 26 ukraiņu karavīri. Ģenerālleitnants R. Homčaks uzrunājot parlamenta deputātus, norādīja, ka armijas vienības no citiem Krievijas reģioniem tiek pārvietotas uz robežu ar Ukrainu, to attaisnojot ar šķietamu piedalīšanos manevros. Viņš arī informēja, ka 2014.gadā okupētajā Krimas pussalā šobrīd atrodas vēl 32 700 krievu karavīru, bet okupētajās teritorijās Ukrainas kontinentālajā daļā izvietoti 28 000 kaujinieku, kurus komandē Krievijas armijas kadru virsnieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI