DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgā atvieglos ielu tirdzniecību, izstrādājot vasaras terašu izvietošanas tipveida risinājumus un mazinot birokrātiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja nolēmusi tālākai virzībai atbalstīt jaunus ielu tirdzniecības noteikumus, kas paredz sniegt atbalstu uzņēmējiem Covid-19 krīzes seku mazināšanai, būtiski atvieglojot ielu tirdzniecības vietu un vasaras terašu saskaņošanu, vienlaikus samazinot arī saskaņošanai nepieciešamo procedūru skaitu.

Salīdzinot ar līdzšinējo kārtību, jaunajos noteikumus paredzētas vairākas nozīmīgas izmaiņas. Pastāvīgā ielu tirdzniecība tiek pārdēvēta par reģistrēto ielu tirdzniecību un turpmāk , ja netiks mainīts tirdzniecības vietas novietojums un vizuālais risinājums, Rīgas pilsētas būvvaldes saskaņojums būs derīgs 3 gadus.

Savukārt pēc saskaņojuma termiņa beigām, ja tirdzniecības dalībnieks vēlēsies konkrētajā vietā izvietot tādu pašu ielu tirdzniecības vietas risinājumu, Būvvaldē jauns projekts vairs nebūs jāiesniedz. Tāpat ielu tirdzniecības projekts vairs nebūs jāiesniedz, ja tirdzniecības vieta tiks iekārtota atbilstoši Būvvaldes noteiktajam tipveida risinājumam (skices būs pieejamas Būvvaldes mājaslapā).

Būtiskas izmaiņas paredzētas arī vasaras terašu izvietošanas kārtībā. Rīgas pilsētas būvvaldei turpmāk būs tiesības atkāpties no terases norobežojošo elementu augstuma prasībām, ja komersanta piedāvātais risinājums būs caurredzams, estētiski pievilcīgs un nepārveidos kultūrvēsturiski vērtīgas apbūves vizuālo uztveri. Tāpat vairs nebūs nepieciešams Būvvaldes un Rīgas domes Satiksmes departamenta saskaņojums, ja ielu tirdzniecības vieta tiks iekārtota atbilstoši noteiktajam vasaras terases tipveida risinājumam.

Lai veicinātu uzņēmējdarbību Covid-19 radītās krīzes apstākļos, atbalstītas izmaiņas atļaut izvietot saskaņotā vasaras terasē leti ēdiena izsniegšanai un norēķinu veikšanai. Letes dizaina risinājumam būs jābūt integrētam vasaras terases dizaina risinājumā (izmaiņas uz laiku, kamēr valstī būs spēkā regulējums, sabiedriskās ēdināšanas vietām atļaujot izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai).  Patlaban esošais saistošo noteikumu regulējums ļauj ielu tirdzniecības vietās sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai tirgot pārtikas preces tikai patērēšanai tirdzniecības vietā. Tāpēc ir sagatavoti grozījumi, kas paredz iespēju izmantot āra terases ēdienu izsniegšanai klientiem līdzņemšanai, kā arī būs atļauts izvietot ēdienkartes slietņus.

Tāpat pagarināts termiņš, kādā nepieciešams demontēt vasaras terasi, kas netiek ekspluatēta. Apstiprinot plānotos noteikumus, komersants drīkstēs neveikt terases demontāžu līdz 2023. gada 31. martam.

Plānots arī atļaut tirdzniecību no mobilām bāra virtuvēm, kas izvietotas ārpus terases teritorijas uz brauktuves, aizņemot autostāvvietu daļu, tirdzniecību atļaujot no aprīkota mehāniskā transportlīdzekļa vai piekabes.

Jaunajā saistošo noteikumu saturā arī ietverti papildinājumi jautājumos par personas datu aizsardzību un drošības pasākumu ievērošanu. Redakcionāli precizēts Rīgas pilsētas būvvaldei iesniedzamo dokumentu saturs un pieļaujamais tirdzniecības sortiments, kā arī par vienu gadu  pagarinātas 2019. gada konkursā iegūtās tiesības ielu tirdzniecības organizēšanai Ziemassvētku laikā Esplanādē un Doma laukumā. Tāpat veikti nepieciešamie grozījumi saistībā ar Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centra izveidi, Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centra reorganizāciju un Rīgas pilsētas pašvaldības izpilddirekciju likvidāciju.

Jaunie noteikumi aizvietos līdzšinējos Rīgas domes saistošo noteikumus Nr. 198 „Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība”. Jaunie noteikumi vēl jāpieņem domes sēdē un jāsaskaņo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, bet spēkā stāsies pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI