DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Covid-19 pabalsti rada milzīgu parādnieku aktivitāti – tiesu izpildītāju darba apjoms palielinās vairākas reizes

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Covid-19 pandēmijas izplatības seku mazināšanai piešķirtie vienreizējie pabalsti 500 un 200 eiro apmērā vairākas reizes ir kāpinājuši parādnieku aktivitāti, kā arī interesi sazināties ar saviem tiesu izpildītājiem, lai precizētu kontā saglabājamo naudas līdzekļu apmēru. Tajā skaitā tiesu izpildītāju iesniegtie precizējumi kredītiestādēm, lai palielinātu saglabājamo naudas līdzekļu limitu bankas kontā, martā salīdzinājumā ar februāri ir vairāk nekā dubultojušies.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) priekšsēdētāja Iveta Kruka norāda: “Kopš šī gada februāra beigām bija vērojama ļoti augsta iedzīvotāju aktivitāte, komunikācija ar parādniekiem notika gan telefoniski, gan izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus. Uz padomes aicinājumu savlaicīgi informēt par pabalsta saņemšanu, kā arī to, kurā bankas kontā tas tiks ieskaitīts, kopumā atsaucās vairāki tūkstoši parādnieku. Vislielākā parādnieku aktivitāte ir vērojama reģionos, bet Rīgā salīdzinoši mazāka. 2021. gada martā kopumā nosūtīti 10 168 rīkojumu precizējumi kredītiestādēm, lai palielinātu saglabājamo naudas līdzekļu limitu bankas kontā. Salīdzinājumam – 2021. gada februārī šādi rīkojumu precizējumi bijuši 4 734.”

Precizējumu veikšana nozīmē, ka pirms tam parādnieks vai nu nebija sazinājies ar savu tiesu izpildītāju, vai arī nebija sniedzis pilnīgu informāciju par savu finansiālo stāvokli. Tāpēc parāda segšanai varēja tikt veikti ieturējumi no līdzekļiem, uz kuriem nedrīkst veikt piedziņu, ja parādnieks par to ir informējis savu tiesu izpildītāju. Tostarp ieturējumus parāda dzēšanai nav paredzēts veikt arī no vienreizējiem Covid-19 500 un 200 eiro pabalstiem.

Tiesu izpildītājiem nav tiešas piekļuves parādnieku bankas kontiem, un viņiem nav redzamas tajā ienākošās naudas summas, tāpēc parādniekiem ir pienākums par tām informēt tiesu izpildītājus. Pirms pabalstu izsniegšanas tiesu izpildītāji īpaši aktīvi informēja un aicināja parādniekus par pabalsta saņemšanu savlaicīgi informēt savus tiesu izpildītājus, lai preventīvi novērstu situācijas, kad ieturējumi varētu tikt veikti no valsts piešķirtajiem Covid-19 pabalstiem.

Lielā aktivitāte apliecina, ka jautājums joprojām ir aktuāls ļoti daudziem parādniekiem. LZTIP uzsver, ka vēl nekas nav nokavēts un parādnieki par ienākošo pabalstu var turpināt ziņot, sazinoties ar saviem tiesu izpildītājiem, ja ieturējums no piešķirtā pabalsta tomēr ir veikts. Tāpat svarīgi atcerēties, ka piekļuve pabalstam tiek nodrošināta konkrētā mēneša ietvaros un tas netiek atstāts kontā kā uzkrājums turpmākajiem mēnešiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI