DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas maksājumu iestāžu un elektroniskās naudas iestāžu veikto maksājumu apmērs 2020. gadā pieaudzis par 26%

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apkopojusi datus par Latvijas maksājumu iestāžu (MI) un elektroniskās naudas iestāžu (ENI) darbības rezultātiem 2020. gadā. Kopumā MI un ENI sektors Latvijā ir demonstrējis labu noturību pret ekonomiskās situācijas pasliktināšanos Covid-19 pandēmijas radīto seku ietekmē. Neskatoties uz konsolidāciju, kas turpinājās šajā sektorā, MI un ENI veikto maksājumu kopējais apmērs iepriekšējā gadā sasniedzis 295.5 milj. eiro – par 26% vairāk nekā 2019. gadā.

2020. gadā par 9% pieauga arī ar e-naudu veikto maksājumu apmērs, sasniedzot 16.4 milj. eiro. Apgrozībā esošais e-naudas vidējais daudzums, salīdzinot ar 2019. gadu, gandrīz nemainījās un bija 3.7 milj. eiro. Savukārt atpirktās e-naudas apmērs sarucis par 24% – līdz 17.2 milj. eiro, kas liecina par šī naudas veida arvien lielāku popularitāti.

MI un ENI bruto ieņēmumi no pakalpojumu sniegšanas 2020. gadā sasnieguši 10.3 milj. eiro – aptuveni tik pat daudz kā 2019. gadā. Likvīdo aktīvu apmērs, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, gandrīz nemainījās un pilnībā sedza tirgus dalībnieku saistības pret klientiem.

Latvijā 2020. gada nogalē darbojās septiņas MI, no tām trīs reģistrētas un četras licencētas, un astoņas ENI, no tām sešas reģistrētas un divas licencētas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI