DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. martā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Lieldienu nedēļas koncerti skanēs tiešraidēs, svētkus svinēsim ģimenes lokā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai pandēmija neatņemtu svētku prieku, Rīgas pašvaldība aicina Lieldienas svinēt ģimenes lokā, baudot daudzveidīgos svētku koncertus tiešsaistē, kā arī drošā attālumā apmeklēt izstādes un vides instalācijas, kas skatāmas ārtelpā. 

Lieldienām veltītos koncertus organizatori raidīs Rīgas kultūras iestāžu kontos sociālajos tīklos “YouTube” un “Facebook”, bet Rīgas kamerkora “Ave Sol” Lieldienu koncerts Rīgas Domā “Augšāmcelšanās” 5. aprīlī plkst. 19.00 būs skatāms arī Latvijas reģionu televīzijas kanālā ReTV.

Laikā no 2. līdz 5. aprīlim kopā astoņu koncertu straumēšana notiks gan no Rīgas Sv. Jāņa baznīcas, Rīgas Sv. Pētera baznīcas un Rīgas Doma, gan arī no VEF Kultūras pils, RKTMC “Mazā ģilde” un Kultūras pils “Ziemeļblāzma”.

Baznīcās, kur mūzika skan īpaši piepildīti, tiešraidēs uzstāsies Latvijas mūzikas jomā sevi pierādījuši profesionāli kolektīvi: Rīgas kamerkoris “Ave Sol” (diriģenti – mākslinieciskais vadītājs Andris Veismanis un Jurģis Cābulis) un Orķestris “Rīga” ar Valdi Butānu pie diriģenta pults. Savukārt no krāšņās RKTMC “Mazā ģilde” Lielās zāles izskanēs Latvijas pareizticīgās baznīcas kora “Logos”(diriģents  Joans Šēnroks) un baroka orķestra “Collegium Musicum Riga” (diriģents Māris Kupčs) veidotās Lieldienu programmas.

Lielās Piektdienas koncerts “Recordare...”, kas izskanēs no Rīgas Sv. Pētera baznīcas, atvērs skaistākās itāļu komponistu klasiskās mūzikas lappuses, ko izpildīs itāļu soprāns Paola Santuči (Paola Santucci), solistes Anta Jankovska (soprāns) un Andžella Goba (mecosoprāns).

Latviešu komponistu darbi ar garīgiem tekstiem ievibrēs muzikālu meditāciju divu izcilu izpildītājmākslinieku grupu – metālpūšamo instrumentu kvinteta “Brass” (vadītājs Jānis Porietis) un vokālās grupas “Putni” (diriģente Antra Dreģe) programmā “Mūzika klusumā” no VEF Kultūras pils Lielās zāles, bet jau otrajās Lieldienās no VEF Kultūras pils izskanēs folkloras tradīcijās balstītā koncertprogramma  “Zaļa zied zālīte Lieldienas rītā”. Izpildītāji – Indriķa Vintera trio – parūpēsies par relaksētu svētku pēcpusdienu katrā mājā, kas pieslēgsies tiešraidei.

Savukārt Rīgas kultūras centrs “Iļģuciems” ir sarūpējis vairākus videomateriālus par Lieldienu laika tautas tradīcijām ar praktiskiem padomiem olu krāsošanā un muzikāliem priekšnesumiem. Lieldienu tautas tradīcijas un to nozīmi videomateriālā ir akcentējušas arī folkloras kopas no Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums”. Tos varēs skatīties kultūras centru izveidotajos kanālos “YouTube”.

Rīgas kultūras un atpūtas centrs “Imanta” iedzīvotājus aicina aplūkot pavasara saulgriežiem veltītu tautas lietišķās mākslas izstādi “Nāc nākdama, Liela diena”. Izstāde skatāma jebkurā laikā kultūras centra skatlogos, kas būs izgaismoti arī vakara stundās.

Svētku laikā īpaši cenšamies radīt prieku bērniem. Otrajās Lieldienās koncertā “Zaļā pasaka” Orķestris “Rīga”, aktieris Enriko Avots un mīms Pēteris Rimšs ar savu programmu piedāvās izdzīvot koncertstāstu – pasaku mūzikā. Tas būs veids, kā videoierakstā iepazīt latviešu komponistu mūziku, Imanta Ziedoņa pasaku un Adriāna Toma Kulpes pasakas vizualizācijas.

Vecmīlgrāvja apkaimes maziem zīmētājiem ir veltīts pasākums “Krītiņu Lieldienas”, kur Kultūras pils “Ziemeļblāzma” pagalmā varēs izbaudīt krāsošanas priekus, bet kopā ar ģimeni vērot instalācijas rotondā, uz skatu torņa fasādes un skatu torņa foajē. 

Tāpat ar kontrolētu apmeklētāju iesaisti interaktīva vides instalācija  “Lieldienu dārzs” būs aplūkojama  Rīgas Kultūras un atpūtas centra “Imanta" brīvdabas teritorijā.

Svētkiem piestāv radošums, tāpēc neviena pasākumu programma neizpaliek bez radošām darbnīcām, kaut šoreiz video formātā. Māksliniece Astra Kaprāne demonstrēs porcelāna olu un trušu figūriņu atliešanu, porcelāna priekšmetu apstrādi un apgleznošanu. To varēs vērot Rīgas Porcelāna muzeja kanālā “Facebook” vai  Rīgas Porcelāna muzeja videoekrānos.

Lieldienu pasākumu programmu skatiet šeit - https://kultura.riga.lv/lv/kultura?target=news_item&news_item=lieldienu-pasakumi-riga-6871

Pilsētvides plakātos izmantota mākslinieces Kristīnes Kutepovas glezna, kuras vizuālais vēstījums pauž prieku par pavasari un dabas atdzimšanu.

Lieldienu koncertu tiešraides notiek ar Rīgas domes atbalstu un skatītājiem ir pieejamas bez maksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI