DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas Pasts izdod pastmarku rakstnieka Ernesta Birznieka-Upīša 150.jubilejā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Pasts 2021.gada 26.martā izdod jaunu pastmarku un aploksni, 150.jubilejā godinot Ernestu Birznieku-Upīti – vienu no izcilākajiem latviešu rakstniekiem, kurš savos literārajos darbos galvenokārt atainojis latviešu zemnieku dzīvi 20.gadsimta sākumā. Jauno pastmarku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Interesentus par pirmās dienas zīmogošanas iespējām aicinām rakstīt uz e-pasta adresi filatelija@pasts.lv.

Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir € 1,27, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā no 21 līdz 100 gramu Latvijas teritorijā, savukārt tās tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece autore Arta Ozola-Jaunarāja.

Mākslinieces veidoto filatēlijas izdevumu vizuālajā noformējumā izmantoti materiāli no Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumiem. Pastmarkas noformējumā izmantots 1913.gadā Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku tapis fotoattēls ar rakstnieka portretu un fragments no grafiķa Alberta Kronenberga veidota ekslibra. Savukārt uz aploksnes redzams E.Birznieka-Upīša rokraksta fragments, kā arī mākslinieka Indriķa Zeberiņa ilustrācija no grāmatas Pelēkā akmeņa stāsti (iespējamais grāmatas izdošanas gads – 1923).

E.Birznieks-Upītis (1871–1960), īstajā vārdā Ernests Birznieks, bija latviešu rakstnieks, tulkotājs, izdevējs un bibliotekārs. Savos literārajos darbos viņš galvenokārt atainojis latviešu zemnieku dzīvi 20.gadsimta sākumā un daudz uzmanības veltījis norisēm dabā. E.Birzniekam-Upītim rakstnieka vārdu un lielu popularitāti nodrošināja 1900.gadā iznākusī stāstu grāmata Upīša stāsti. Starp rakstnieka slavenākajiem darbiem ierindojas arī Pastariņa triloģija un Nīnas pasaciņas.

Jauno pastmarku un aploksni Ernests Birznieks-Upītis – 150 iespējams aplūkot šeit.

Tā kā drošības prasību dēļ patlaban atcelti publiskie pasākumi, tajā skaitā pastmarku pirmās dienas zīmogošana pasta nodaļās, pastmarku kolekcionāri un filatēlijas interesenti par pastmarku zīmogošanas iespējām aicināti sazināties ar Latvijas Pasta Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamentu, rakstot uz e-pasta adresi: filatelija@pasts.lv

Jauno pastmarku sākotnēji varēs iegādāties Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 14/43, Rīgas 50.pasta nodaļā t/c Origo, Stacijas laukumā 2, pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 16.aprīlī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI