DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Valdība precizē valstu sarakstu, no kurām ieceļojot Latvijā obligāti jāveic papildu Covid-19 tests pēc ierašanās Latvijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Apstiprinot papildu grozījumus Ministru kabineta 2020.gada 9.jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", šodien, 18. martā, Ministru kabinets lēma precizēt to valstu sarakstu, no kurām ieceļojot Latvijā personai jāveic papildu obligāts Covid-19 tests pēc ierašanās Latvijā, kā arī neveikta testa vai pozitīva testa rezultāta gadījumā 10 dienu izolācija jāpavada kādā no  Latvijas tūristu mītnēm no LIAA administrētā saraksta, kam ir izstrādāti drošības protokoli. Šī kārtība būs spēkā līdz š.g. 14. aprīlim. Būtiski norādīt, ka personai no personīgiem līdzekļiem jāsedz izdevumi par testa veikšanu, transportu, uzturēšanās un ēdināšanas pakalpojumiem tūristu mītnē.

Personai, ieceļojot Latvijā no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomiskās zonas valsts, Šveices Konfederācija un Apvienotā Karaliste, ar gaisa kuģi vai pa sauszemi u.c., pēc ierašanās Latvijā jāveic papildu Covid-19 tests iespējami tuvākajā testēšanas punktā. Būtiski norādīt, ka tests jāveic gan bērniem, gan jau vakcinētām personām. Šis nosacījums attiecas arī uz personām, kas Latvijā ieceļo caur citām ES dalībvalstīm pa sauszemi, ar jūras transportu u.c. Prasības neattiecas uz personām atsevišķos izņēmuma gadījumos, kas minēti MK noteikumos un publicēti EM tīmekļa vietnē.

Vienlaikus personām, kas ierodas Latvijā no  valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomiskās zonas valsts, Šveices Konfederācija un Apvienotā Karaliste, jāievēro 10 dienu pašizolācija savā dzīvesvietā vai tūristu mītnē, lai novērstu Covid-19 vīrusa izplatību un novērstu risku inficēt citas mājsaimniecībā dzīvojošās personas.

Ja testa rezultāts ir negatīvs, persona var doties pašizolācijā uz savu dzīvesvietu. Ja tests ir pozitīvs vai ja persona testu neveic vispār, persona atzīmē informāciju informācijas sistēmā tīmekļvietnē covidpass.lv un nekavējoties dodas izolācijā (vai turpina izolāciju) brīvi izvēlētā Latvijas tūristu mītnē no LIAA administrētā tūristu mītņu saraksta, kas ir piemērotas Covid-19 pacientu un kontaktpersonu uzņemšanai un kurās ir izstrādāti visi nepieciešamie drošības protokoli. Ieceļotājam noteikts pienākums informēt tūristu mītni par ieceļotāja no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomiskās zonas valsts, Šveices Konfederācija un Apvienotā Karaliste bez testa vai ar pozitīvu testa statusu.

Ja persona ir veikusi testu un testa rezultāts ir pozitīvs, tūrisma pakalpojuma sniedzējam noteikts pienākums nodrošināt personas transportēšanu uz tūristu mītni izolācijai. Tāpat tūrisma pakalpojumu sniedzējam noteikts pienākums informēt Valsts policiju par visām personām, kas ir iegādājušās tūrisma pakalpojumu uz valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomiskās zonas valsts, Šveices Konfederācija un Apvienotā Karaliste, neatkarīgi vai caur Rīgas vai citu valstu lidostām, un ievadīt visu ceļotāju datus informācijas sistēmā tīmekļvietnē covidpass.lv.

Savukārt, tūristu mītnei noteikts pienākums informēt Valsts policiju par personas nenakšņošanu vai ilgstošu neatrašanos tūristu mītnē izolācijas perioda laikā.

Ja persona var dokumentāri pierādīt, ka ir slimojusi ar Covid-19, ir atveseļojusies un nav infekcioza, ārsts var pieņemt lēmumu, nosakot, ka persona var neievērot pašizolāciju, un izsniegt vai elektroniski nosūtīt personai veidlapu Nr. 027/u ar šādu ierakstu: "Apliecinu, ka uz (personas vārds, uzvārds) ar 2020. gada ... (datums) nav attiecināmi pašizolācijas nosacījumi".

Detalizēti ieceļošanas kārtība no trešajām valstīm ietverta Ministru kabineta 2020.gada 9.jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" (45.punkts). Papildu informācija, t.sk. atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, publicēta Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI