DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pārbaudes rezultātā konstatē vairākus pārkāpumus Mājokļu un vides departamenta uzdevuma izpildē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Konstatēti vairāki sistemātiski pārkāpumi saistībā ar labas pārvaldības principu neievērošanu, teikts Birokrātijas apkarošanas centra (BAC) atzinumā par Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta (MVD) uzdevuma organizēt klaiņojošu, bezsaimnieka vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku (suņu) izķeršanu, izmitināšanu un aprūpi izpildi.

Laika posmā no pagājušā gada novembra līdz šī gada februārim Birokrātijas apkarošanas centrs veica pārbaudi, kuras iesniedzējs ir viens no pakalpojuma sniedzējiem, ar kuru Rīgas pašvaldībai ir noslēgts līgums. Iesniegumā bija norādīts uz bezdarbību Rīgas teritorijā izķerto dzīvnieku apritē, kā arī norādīts uz iespējamiem nodokļu maksātāju finanšu līdzekļu nekontrolētu izlietojumu un iespējamu konkrētu organizāciju interešu lobiju.

Pārbaude veikta ar mērķi apzināt un novērst jebkādus iespējamos dzīvnieku labturības prasību pārkāpumus un pašvaldības iestāžu koruptīvas darbības, nodrošinot kompetentu, caurspīdīgu un funkcionālu pašvaldības atbildīgo iestāžu darbu.

Pārbaudes laikā, balstoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta atzinumu, secināts, ka suņu turēšana konkrētajā patversmē neatbilst noteiktajām labturības prasībām. Kā arī tika konstatētas situācijas, kurās suņi var tikt iekļauti Rīgas pašvaldības apmaksājamos rēķinos neierobežotu reižu skaitu, jo tie tiek nodoti adopcijā bez tālākas izsekošanas iespējām. Šādā situācijā patversmei bija jāsniedz atteikums uzņemt jaunus dzīvniekus, bet tas nav ticis darīts. Tostarp arī MVD, neskatoties uz pieejamo informāciju, neveica nekādas darbības, lai veicinātu pakalpojumu sniedzēja kvalitatīvu pakalpojumu, tādējādi veicinot labturības pārkāpumus un nekvalitatīvu izpildītu līgumdarbu vai darbu neizpildi.

Tāpat arī atzinumā norādīts, ka Pārtikas un veterinārais dienests konstatējis vairāk kā 30 suņus, kas ir apzīmēti ar mikročipu, bet nav reģistrēti kopējā datu sistēmā. No tā  ir secināms, ka šos suņus iespējams norādīt vairākkārtīgi kā no jauna vidē noķertus dzīvniekus. Tas ļauj, iespējams, mākslīgi palielināt to dzīvnieku skaitu, par kuru uzturēšanu jāmaksā pašvaldībai.

BAC norāda, ka šie un citi konstatējumi, vērtējami ne tikai kā dzīvnieku labturības pārkāpumi, bet arī kā iespējami nepamatotu pašvaldības finanšu līdzekļu izlietojums par nekvalitatīvi izpildītu līgumdarbu vai darba neizpildi. Un lai gan MVD bija ne tikai informācija, bet arī konkrēti fakti par šiem pārkāpumiem, departaments nekādi nav rīkojies, lai pastiprinātu kontroli vai ieviestu veidus, kā novērst negodprātīgu līdzekļu izlietojumu.

Tostarp atzinumā BAC arī norāda, ka noķertie un patversmē nogādātie dzīvnieki nav tikuši reģistrēti sistēmā ridzivnieki.lv, kas liedza dzīvnieku īpašniekiem noskaidrot dzīvnieka atrašanās vietu un faktu, ka viņu dzīvnieku uzturēšanu apmaksā pašvaldība. Kā arī Rīgas pašvaldība nesaņem samaksu no suņu īpašniekiem situācijās, kad tiem ir jāsedz izdevumi par suņa nogādāšanu un aprūpi patversmē, vienlaikus konstatējot praksi iekasēt ziedojumus no dzīvnieku īpašniekiem, tādējādi izvairoties no nodokļu nomaksas.

Pārbaudēs konstatēts arī tas, ka vairāku gadu laikā MVD nav reaģējis uz norādēm par trūkumiem un priekšlikumiem departamenta izsludināto iepirkumu procedūrās. BAC ieskatā tas liecina par iespējamu interešu lobēšanu, kā arī neatbilst caurskatāmības un labas pārvaldības principiem.

Ņemot vērā pārbaudē konstatēto, BAC departamentam sniedzis vairākus priekšlikumus, tostarp uzlikt par pienākumu MVD darbiniekiem kontrolēt dzīvnieku plūsmu patversmē, kā arī nodrošināt sistēmas ridzinieki.lv funkcionalitāti, caurspīdīgumu, pieejamību un efektivitāti, veicot patiesas informācijas ievadīšanu.

Tāpat tiek rosināts arī noslēgt līgumu ar PVD, lai nodrošinātu pašvaldības noslēgto līgumu izpildes kvalitāti.

BAC arī aicina lemt par MVD atbildīgo darbinieku disciplināratbildību, un uzlabot nākamos iepirkumus par klaiņojošo suņu izķeršanu Rīgā.

Jau ziņots, ka šodien, 17.martā, pēc Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdes, plkst. 15.00, notiks tiešsaistes preses konference, kurā par šo jautājumu runās Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētāja Linda Ozola, Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centra vadītāja p.i. Aigars Evardsons un Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece Inga Gulbe.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI