DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts vērtības

Ordeņu kapituls lēmis par valsts apbalvojuma atņemšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Ordeņu kapitula 2021. gada 23. februāra lēmumu apbalvotajai personai, kura ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu ir atzīta par vainīgu tīšā noziedzīgā nodarījumā, atņemts augstākais Latvijas valsts apbalvojums – Atzinības krusts.

Ordeņu kapitulam ir kļuvis zināms, ka ar valsts apbalvojumu apbalvotā persona atzīta par vainīgu tīšā noziedzīgā nodarījumā. Ordeņu kapituls atbilstoši Valsts apbalvojumu likumam ir pārbaudījis un izvērtējis šo informāciju, un konstatējis, ka apbalvotā persona ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu ir atzīta par vainīgu tīšā noziedzīgā nodarījumā.

Ņemot vērā konstatēto, Ordeņu kapituls 2021. gada 23. februārī atbilstoši Valsts apbalvojumu likumā noteiktajai kārtībai nolēma atņemt augstāko valsts apbalvojumu.

Ordeņu kapituls nevērtē nopelnus, par kādiem savulaik piešķirts valsts apbalvojums, kā arī nevērtē konkrētā kriminālprocesa apstākļus, jo Valsts apbalvojumu likums šādos gadījumos nepiešķir Ordeņu kapitulam rīcības brīvību. Atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 48. panta pirmās daļas 1. punktam Ordeņu kapitulam ir likumā noteikts pienākums atņemt valsts apbalvojumu personai, kura ar spēkā stājušos tiesas spriedumu ir notiesāta par tīšu noziedzīgu nodarījumu.

Vienlaikus Ordeņu kapituls norāda, ka pieņemtie lēmumi par personu apbalvošanu ar valsts apbalvojumu un lēmumi par valsts apbalvojuma atņemšanu ir politiski lēmumi, tādēļ tie nav pārsūdzami administratīvajā tiesā.

Ordeņu kapituls uzsver, ka Latvijas valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta – piešķiršana ir augstākais mūsu valsts cieņas apliecinājums apbalvoto personu darbam Latvijā un Latvijai, goda, pateicības un atzinības paušana cilvēkiem, kuri ir devuši nozīmīgu ieguldījumu mūsu valsts un tautas labā. Valsts apbalvojums ir šo cilvēku paveiktā valstisks novērtējums.

Valsts augstākā apbalvojuma saņemšana ir ne tikai mūža darba atzinīgs novērtējums, bet vienlaikus liela atbildība arī turpmākajos gados būt cienīgam saņemtā apbalvojuma nesējam.

Ordeņu kapitula paziņojums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI