DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. martā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvija pievienojusies deklarācijām digitālās transformācijas un jaunuzņēmumu atbalstam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinetā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais Informatīvais ziņojums, kas paredz ieviest trīs Eiropas Savienības (ES) izstrādātās deklarācijas digitālās transformācijas attīstībai un inovāciju veicināšanai. Deklarāciju parakstīšana plānota ES Digitālās dienas ietvaros, 2021. gada 19. martā. 

Eiropas Komisija (EK) sagatavojusi dokumentu projektus ES dalībvalstu trīs deklarācijām – “Deklarācija par Eiropas Savienības zaļo un digitālo transformāciju”, “Deklarācija par Eiropas datu vārtejām kā galveno Eiropas Savienības digitālās desmitgades elementu” un “Deklarācija par Eiropas Savienības jaunuzņēmumu nāciju izcilības standartu”. Deklarācijas 19.martā attālināti parakstīs VARAM ministrs, Satiksmes ministrs un Ekonomikas ministrs, tādējādi apņemoties ņemt vērā tajās minētās prioritātes nacionālās politikas attīstībā un pasākumu plānošanā. 

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Digitālo tehnoloģiju pārdomāta izmantošana ir viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina rīcību klimata un vides ilgtspējas jomā, uzlabojot energoefektivitāti un resursu izmantošanas efektivitāti kā arī atvieglojot aprites ekonomiku. Vienlaikus informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarei ir jānodrošina videi draudzīgu digitālo tīklu un tehnoloģiju izstrāde un ieviešana. Tādēļ Eiropas Komisijas izstrādātās deklarācijas ir vēl viens nozīmīgs solis, lai mūsu valsts un Eiropas Savienība kopumā kļūtu par zaļu un digitāli attīstītu kopienu. Būtiski ir tas, lai mēs vienlaicīgi virzāmies gan uz klimatneitralitāti, gan arī uz videi draudzīgu tehnoloģiju izmantošanu, kas veicinātu valstu izaugsmi un potenciāli radītu jaunas darbavietas. Sadarbojoties kopā, mēs varam globāli konkurēt zaļo tehnoloģiju tirgū, jo īpaši veicinot inovatīvas tehnoloģijas, zemas jaudas (zema energopatēriņa) elektroniku un IKT risinājumu vides ilgtspējību.” 

Deklarācijas par ES zaļo un digitālo transformāciju mērķis ir paātrināt zaļo digitālo transformāciju, tajā ir izklāstīti vairāki konkrēti rīcības virzieni, lai tiktu veicināti ieguldījumi zaļās un digitālās tehnoloģijās, kas savukārt, paātrinātu klimata pasākumu īstenošanu, kā arī palīdzētu radīt darbavietas un veicinātu Covid‑19 radītās krīzes seku likvidēšanu. Parakstot deklarāciju, dalībvalstis vienojas paātrināt digitālo tehnoloģiju ieviešanu (lietu internetu, 6G, augstas veikstspējas skaitļošanu, sekmēt mākslīgā intelekta pielietošanu u.tml), kā arī pilnībā izmantot tehnoloģiju potenciālu vides aizsardzībai un ekonomikas attīstībai. Deklarācija ietvertie principi un uzdevumi ir saskaņā ar ministrijas izstrādātajām Digitālās transformācijas pamatnostādēm (2021.‑2027. g.) 

Savukārt deklarācijas par Eiropas datu vārtejām mērķis  ir veicināt ES digitālo neatkarību un globālo konkurētspēju, attīstot ES starptautisko savienojamību ar citiem reģioniem. Tāpat deklarācija paredz izmantot ES potenciālu kļūt par pasaules mēroga datu centru, koncentrējoties uz starptautisko savienojamību, attīstot sauszemes un zemūdens datu kabeļus, satelītsakarus un citu svarīgu datu infrastruktūru. 

Ar deklarāciju par ES jaunuzņēmumu nāciju izcilības standartu paredzēts paust politisko gribu un apņemšanos rīkoties, lai nodrošinātu, ka visi Eiropas jaunuzņēmumi iegūst no labās prakses, kas ir Eiropas un pasaules veiksmīgāko jaunuzņēmumu ekosistēmas pamatā. Deklarācija nosaka, ka ES ekonomikas stiprināšanai ir svarīgi inovatīvi jaunuzņēmumi, kas spēj strauji izaugt par veiksmīgiem lieliem uzņēmumiem un veicina Eiropas digitālo neatkarību. Tādēl ir svarīgi nodrošināt labvēlīgu vidi jaunuzņēmumu izaugmsei. Latvija jau šobrīd īsteno sekmīgu politiku jaunuzņēmumu atbalstam, atbilstoši 2020. gadā pieņemtajiem grozījumiem jaunuzņēmumu darbību regulējošajos normatīvajos aktos. Deklarācijā ietvertie principi un uzdevumi atbilst Nacionālās industriālās politikas pamatnostādnēs 2021.-2027. gadam iekļautajiem rīcības virzieniem, tādējādi deklarācijas parakstīšana Latvijai ir uzskatāma par būtisku uz vērtībām balstītu Latvijas ekonomikas ilgtspējīgās izaugsmes sastāvdaļu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI