DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

No viena čiekura - 20 jauni koki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kamēr ziema vēl nav atkāpusies, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sēklu plantācijās šobrīd tiek aktīvi vākti čiekuri, lai no to sēklām audzētu kvalitatīvas un ražīgas nākotnes mežaudzes. Aktīvi darbi rit Juglas priežu sēklu plantācijā, kur šobrīd jau ievākti un uz kalti nogādāti 18,4 hektolitri čiekuru.

Juglas priežu sēklu plantācijas platība ir apmēram 11 hektāri. Tā stādīta 1981. gadā. Šosezon te plānots ievākt ap 30 hektolitriem čiekuru, kas nodrošinās sēklas gandrīz 2 miljoniem jaunu koku.

“Sēklu plantācijas veidojam sadarbībā ar Latvijas Valsts Mežzinātnes institūtu “Silava”, audzējot potētas priedes. Katra – īpaši augstvērtīga koka klons jeb dubultnieks. Tas nozīmē, ka sēklas ir ģenētiski augstvērtīgākas nekā tās, ko varētu ievākt mežos. No šo čiekuru sēklām izaudzētais mežs būs ražīgāks, ātraudzīgāks un ar kvalitatīvāku koksni,” skaidro LVM Rietumvidzemes sēklkopības iecirkņa vadītāja Zaiga Saulāja.

Vienā čiekurā ir aptuveni 12–25 sēklas. Vienā hektolitrā ir apmēram 560–600 gramu sēklu. Savukārt no viena kilograma sēklu var izaudzēt apmēram 120 000 koku stādu.

Čiekuru vākšanu valsts mežu plantācijās sāk novembrī. Ja laiks ir silts vai čiekuri nav gatavi, darbi jāatliek uz vēlāku laiku. Lai čiekurus varētu ievākt, tiem jāpiedzīvo sals un jāmaina krāsojums uz brūnu, jo tad tie kaltē labāk atveras. Pārlieku agrs un silts pavasaris čiekuru sēklas vākšanai nav labvēlīgs: ja pavasara saule labi silda jau martā, koka galotnei tuvāk esošie čiekuri jau var sākt atvērties un tādi sēklas ievākšanai vairs nav derīgi. Čiekurus lasa apmēram līdz aprīļa sākumam.

Pērn LVM izaudzēja 56,5 miljonus stādu, no kuriem lielākā daļa (28,5 miljoni) palika pašu valsts mežu patēriņam. Savukārt 15 miljonu stādu iegādājās citi mežu īpašnieki Latvijā, bet 13 miljonu eksportēja uz Zviedriju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI