DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. martā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
3
3

LLU izdod unikālu rokasgrāmatu inovatīvu zivju produktu ražošanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) ar Lauku atbalsta dienesta un Eiropas Jūrlietu un attīstības fonda atbalstu ir izstrādājusi unikālu mācību materiālu – rokasgrāmatu inovatīvu zivsaimniecības produktu ražošanai, kas paredzēta gan studentiem – topošajiem pārtikas tehnologiem -, gan zivju pārstrādes nozares zinātniekiem, kā arī nozares speciālistiem un praktizējošiem pārtikas tehnologiem. Mācību materiālā, kas pieejams gan digitālā, gan drukātā formātā, uzsvars likts uz ekonomiski pamatotu tehnoloģisko produkcijas apstrādi, bezatkritumu izejvielu pārstrādi un jaunas receptūras radīšanu.

“Zivsaimniecība Latvijā ir vēsturiska un tradīcijām bagāta nozare. Kopējā nozares tendence mainās lēni – ražošanā joprojām dominē tradicionālā produkcija un tradicionālie zivju konservi. Rets izņēmums ir jauni un inovatīvi, Eiropā un pasaulē konkurētspējīgi produkti ar paaugstinātu pievienoto vērtību. Šis mācību materiāls ir viens no būtiskiem soļiem ceļā uz nozares konkurētspējas paaugstināšanu – tikai sagatavojot zinošus speciālistus, kuri pārzina modernās zivju pārstrādes tehnoloģijas, Latvijā varam izstrādāt inovatīvus un pasaules tirgos konkurētspējīgus produktus, kas balstās gan ekonomiskos aprēķinos, gan modernās tehnoloģijās un izejvielu bezatkritumu apstrādes pieejā,” uzsver viens no mācību materiāla līdzautoriem, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāns Mārtiņš Šabovics.

Mācību materiāla autori ir pieredzējuši LLU zinātnieki un mācībspēki, tāpēc tajā aprakstītās jaunās tehnoloģijas, izejvielu pārstrādes process un receptūra jau ir pārbaudīta arī praksē. Pēc rokasgrāmatā apskatītajām tehnoloģijām jau tiek ražotas trīs produktu grupas, kas, kā apliecina Amberfish zīmola pārstāvis Mihails Šilovs, jau šobrīd ar Amberfish zīmolu ir nopērkamas Stockmann lielveikalā Rīgā un Maxima veikalu tīklā Lietuvā.

Rokasgrāmatas saturā liela uzmanība tiek pievērsta brētliņu inovatīvai bezatlikuma pārstrādei, dažādu jaunu galaproduktu ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem un īpašībām. Tāpat tiek izvērtēts ekonomiskais pamatojums dažādu tipu produktu ražošanai.  Zivju pārstrādes nozarē nepilnīgas izejvielu izmantošanas problēma ir īpaši aktuāla, jo tā veido ievērojami lielu procentuālo daļu no zivju pārstrādes ražošanas procesa. Šobrīd zivju rūpniecībā tikai 30-40% no zivs tiek pārstrādāti augstākā labuma produkcijā, bet 50-70% nonāk pārpalikumos. Vairāk nekā 90% Latvijā nozvejoto zivju ir brētliņas un reņģes, kas arī ir dominējošās zivis dažādos produktos un šobrīd tiek eksportētas ar zemu pievienoto vērtību.

Jaunā mācību grāmata iezīmē principiālu pavērsienu Latvijas zivju pārstrādes industrijā. Tā parāda vēl vienu no iespējamiem nozares attīstības virzieniem, ko iespējams sasniegt apvienojot nozares uzņēmumu un zinātnieku resursus – automatizējot vietējo zivju produkcijas bezatlikuma pārstrādi, ražot jaunus un inovatīvus pārtikas produktus ar augstāku pievienoto vērtību, ko var veikt paralēli zivju konservu ražošanai.

Tāpat universitātes zinātnieki un tehnologi var palīdzēt pilnveidot modernās tehnoloģijas, lai izstrādātu jaunu gatavu zivju ēdienu receptes, kā arī izmantotu fermentāciju zivju nogatavināšanai. Lai palielinātu ražošanas apjomus un spētu veiksmīgi piedāvāt produktus ārvalstīs, arvien nozīmīgāka loma ir arī jauno produktu derīguma termiņam, ko iespējams kāpināt, izmantojot jaunas iepakošanas un apstrādes tehnoloģijas. Arī šajā jomā LLU zinātniekiem ir daudz jaunu ideju un efektīvu risinājumu, ko piedāvāt vietējiem uzņēmumiem.

Lai nodrošinātu universitātes izstrādāto tehnoloģiju rūpnieciskas testēšanas iespējas, universitāte strādā pie pirmā Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra izveides Baltijā. Centrs apvienos nozares ekspertus, inovatorus, zinātniekus un studentus, lai risinātu zivsaimniecības nozares problēmjautājumus un nodrošinātu iespējas pārbaudīt modernas zivju apstrādes tehnoloģijas rūpnieciskā mērogā, kas ievērojami samazinās investīciju riskus un jaunu produktu izstrādes izmaksas.

Izdotās grāmatas lasāmas un skatāmas abos veidos. Elektroniskā versija pieejama LLU  Fundamentālās bibliotēkas elektroniskajā katalogā (https://kopkatalogs.lv/F/?func=find-b-0&local_base=llu01), kā arī drukātā versija LLU Bibliotēkas lasītavā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI