DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Klajā nāk Personu ar invaliditāti tiesību stratēģija 2021.–2030. gadam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Eiropas Komisija nāk klajā ar vērienīgu Personu ar invaliditāti tiesību stratēģiju 2021.–2030. gadam, lai nodrošinātu šo cilvēku pilnvērtīgu līdzdalību sabiedrībā vienlīdzīgi ar citiem Eiropas Savienībā un ārpus tās saskaņā ar Līgumu par ES darbību un ES Pamattiesību hartu, kas par ES politikas stūrakmeņiem nosaka līdztiesību un nediskrimināciju. Cilvēkiem ar invaliditāti tāpat kā visiem pārējiem ir tiesības piedalīties visās dzīves jomās. Lai gan pēdējās desmitgadēs ir panākts progress attiecībā uz piekļuvi veselības aprūpei, izglītībai, nodarbinātībai, atpūtas pasākumiem un dalībai politiskajā dzīvē, aizvien pastāv daudzi šķēršļi.

Desmit gadu stratēģijā ir izklāstītas galvenās iniciatīvas attiecībā uz trim galvenajiem tematiem.

  • ES tiesības. Cilvēkiem ar invaliditāti ir tādas pašas tiesības kā pārējiem ES pilsoņiem pārcelties uz citu valsti vai piedalīties politiskajā dzīvē. Pamatojoties uz pieredzi, kas gūta izmēģinājuma projektā, kurš tiek īstenots astoņās valstīs, Eiropas Komisija līdz 2023. gada beigām ierosinās visās ES valstīs ieviest Eiropas invaliditātes karti, kas veicinās invaliditātes statusa savstarpēju atzīšanu starp dalībvalstīm, tādējādi palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti izmantot tiesības brīvi pārvietoties. Komisija arī cieši sadarbosies ar dalībvalstīm, lai 2023. gadā nodrošinātu cilvēku ar invaliditāti dalību vēlēšanās.
  • Neatkarīga dzīve un autonomija. Cilvēkiem ar invaliditāti ir tiesības dzīvot neatkarīgi un izvēlēties, kur un ar ko tās vēlas dzīvot. Lai atbalstītu neatkarīgu dzīvi un iekļaušanu sabiedrībā, Komisija izstrādās norādījumus un sāks iniciatīvu, kas palīdzēs uzlabot cilvēkiem ar invaliditāti paredzētus sociālos pakalpojumus.
  • Nediskriminācija un vienlīdzīgas iespējas. Stratēģijas mērķis ir aizsargāt cilvēkus ar invaliditāti no jebkāda veida diskriminācijas un vardarbības. Tās mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgas iespējas un piekļuvi tiesu iestādēm, izglītībai, kultūrai, sportam un tūrismam. Jānodrošina arī vienlīdzīga piekļuve visiem veselības aprūpes pakalpojumiem un nodarbinātībai.

“Kopš Eiropas projekta izveides tā galvenais mērķis ir likvidēt šķēršļus saskaņā ar redzējumu par Savienību, kas ir vienota daudzveidībā. Tomēr daudzi cilvēki ar invaliditāti joprojām saskaras ar šķēršļiem, piemēram, meklējot darbu vai izmantojot sabiedrisko transportu,” sacīja līdztiesības komisāre Helena Dalli. Viņa piebilda: “Cilvēkiem ar invaliditāti vajadzētu būt iespējai līdztiesīgi piedalīties visās dzīves jomās. Dzīvot patstāvīgi, mācīties iekļaujošā vidē un strādāt saskaņā ar atbilstošiem standartiem – šādi apstākļi mums jānodrošina visiem iedzīvotājiem, lai viņi varētu pilnveidoties un dzīvot pēc iespējas pilnīgāk.”

Plašāk par jauno stratēģiju šeit: https://ej.uz/TiesibuStrategija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI