DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents un Lietuvas Seima priekšsēdētāja ir vienisprātis, ka Latvijas un Lietuvas divpusējam dialogam jābūt vēl ciešākam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

1. martā Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar V. E. Lietuvas Republikas Seima priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (H. E. Ms Viktorija Čmilytė-Nielsen).

Sarunā Valsts prezidents un Lietuvas Seima priekšsēdētāja uzsvēra abu valstu lieliskās divpusējās attiecības, pauda prieku par skaisti nosvinētajām valstu simtgadēm un īpašo tradīciju – ikgadējām Baltu vienības dienām, kurās tiek apliecināta Latvijas un Lietuvas kopīgā kultūras un valodas izcelsme. E. Levits un V. Čmilīte-Nilsena bija vienisprātis, ka pastāv vēl daudz iespēju, kā veicināt Latvijas un Lietuvas vienotību, piemēram, organizējot regulāras diskusijas starp valstu politiķiem un ekspertiem, īpaši tajās iesaistot jauno paaudzi.

Lietuvas Seima priekšsēdētāja pastāstīja, kā Lietuvai sokas ar attālināto darbu Seimā un ieskicēja vakcinācijas procesa gaitu. V. Čmilīte-Nilsena pauda, ka šī brīža lielākais izaicinājums ir sabiedrības gatavība vakcinēties.

Valsts prezidents un Lietuvas Seima priekšsēdētāja pārrunāja Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības politiku, īpaši situāciju Baltkrievijā. Abi atzina, ka ir svarīgi noturēt starptautisko uzmanību uz notikumiem Baltkrievijā un praktiskā ziņā atbalstīt demokratizācijas virzītājus, kā arī atbalstīt Baltkrievijas studentu izglītības iespējas. Tika pārrunāta situāciju arī citās ES Austrumu partnerības valstīs.

E. Levits un V. Čmilīte-Nilsena atzina, ka Trīs jūru iniciatīva ir perspektīvs formāts reģionālajai sadarbībai, lai savienotu abu valstu enerģētikas, transporta un digitālās infrastruktūras ar pārējo Eiropu. Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijai un Lietuvai ir jābūt vienotām, lai nodrošinātu ES finansējumu “Rail Baltica” projekta veiksmīgai realizācijai.

Abas puses piekrita, ka Trīs jūru iniciatīva ir vēls viens veids, kā stiprināt reģiona saites ar ASV. Valsts prezidents atzina, ka ir atbalstāms ASV prezidenta 2021. gadā iecerētais demokrātijas samits, lai pievērstu uzmanību globāliem demokratizācijas izaicinājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI