DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM izstrādāja priekšlikumus sabiedrisko apspriežu norisei pandēmijas apstākļos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosinās grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kuri paredz iespēju ikkatram iesaistīties sabiedriskajās apspriedēs, nodrošinot atbilstošus apstākļus, ņemot vērā, ka pandēmijas laikā apspriežu norise tika ierobežota.

VARAM ar teritorijas attīstības plānošanā iesaistītajām interešu grupām vairāku diskusiju ietvaros sagatavojusi priekšlikumus grozījumiem Covid‑19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 21.pantā. Izstrādātajos grozījumos akcentēta nepieciešamība nodrošināt visu sabiedrības grupu informētību par attiecīgā plānošanas dokumenta izstrādi un noskaidrot viņu viedokli par piedāvātajiem plānošanas dokumentu risinājumiem, plānotajām izmaiņām un ar plānošanas dokumentu īstenošanu saistītajiem attīstības projektiem.

Ņemot vērā pastāvošos pulcēšanās ierobežojumus, kas liedz sabiedrībai pilnvērtīgi iesaistīties teritorijas attīstības plānošanas dokumentu publiskajā apspriešanā, ministrija ar ekspertiem darba diskusiju ietvaros vienojās par iespēju teritorijas attīstības plānošanas dokumentu - ilgtspējīgas attīstības stratēģijas, attīstības programmas, lokālplānojumu, detālplānojumu un to stratēģiskās ietekmes uz vidi novērtējuma, kā arī tematisko plānojumu publisko apspriešanu nodrošināt neklātienes formā un nosacījumiem, kas jāizpilda, lai to nodrošinātu.

Līdz ar to sagatavotais priekšlikums Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumiem paredz noteikt papildus nosacījumus sabiedrības informēšanas nodrošināšanai – izziņošanu vismaz divos plašsaziņas kanālos un informācijas pieejamības nodrošināšanu publiskajā ārtelpā, iespēju saņemt konsultācijas. Tāpat priekšlikums paredz publiskās apspriešanas sanāksmes organizēšanu, izmantojot tiešsaistes videokonferenci vai citu tiešsaistes sarunu rīku, vienlaikus nodrošinot iespēju ar plānošanas dokumentiem iepazīties klātienē, ievērojot visus valstī noteiktos epidemioloģiskos drošības pasākumus. Tādejādi tiks nodrošināta katra sabiedrības locekļa iespēja izteikt savu viedokli arī situācijā, ja nav pieejami attālinātās saziņas rīki vai atbilstoša programmatūra. Pieļaujot publisko apspriešanu attālināti, tiek noteikts garāks publiskās apspriešanas minimālais termiņš – četras nedēļas. 

No Latvijas Republikas Satversmes tiesas judikatūras izriet, ka ar publisko apspriešanu tiek nodrošināta plānošanas dokumenta leģitimitāte un plānošanas procesa atklātība, sekmējot sabiedrības informētību, tāpēc, vietējām pašvaldībām ir jāvelta maksimāla uzmanība tam, lai katrs indivīds varētu pilnvērtīgi izmantot savas līdzdalības tiesības teritorijas plānošanas procesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI