DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

“Rīgas mežu” arboristi un dārznieki sākuši kopt galvaspilsētas liepu un gobu vainagus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sagaidot atkusni, pašvaldības uzņēmuma “Rīgas meži” daļas “Dārzi un parki” Rīdzenes iecirkņa arboristi un dārznieki sākuši kopt liepu un gobu vainagus galvaspilsētas parkos. Marta pirmajā nedēļā plānots pabeigt 179 koku polardēšanu.

Pavasarī, kad kokiem lapu vēl nav, tiem samazina vainagu. To veic ar polardēšanas metodi – vainaga zarus apgriež līdz noteiktai vietai, izveidojot vainaga formu. Veicot atkārtotu polardēšanu reizi gadā, zari jāapgriež precīzi tajā vietā, kur iepriekšējā reizē. Šajā vietā veidojas polardgalva ar daudziem pumpuriem, no kuriem attīstās jaunie dzinumi. Vasarā var redzēt šī darba augļus – liepas zaļo kā biezas bumbas un ar precīzo formu rada kārtības sajūtu.

“Pielietojam polardēšanas metodi tajās apstādījumu vietās, kur tas stilistiski un kompozicionāli nepieciešams, lai radītu kārtības un precizitātes sajūtu vai izceltu ģeometriski plānoto apstādījumu simetriju. Jaunie dzinumi ir košāki, svaigāki, līdz ar to koki kļūst pievilcīgāki. Rīgas centrālā liepu aleja no Elizabetes ielas līdz Raiņa bulvārim ir veidota kā augsts dzīvžogs ar precīzu ģeometrisko formu. Lai uzturētu šādu liepu “zaļo sienu” – dzīvžogu –, nepieciešams reizi gadā to polardēt. Tam lietojam vairāk līdzekļu un resursu, nekā citu koku vainagu uzturēšanai un kopšanai, taču, ja ir vēlme šādu augu sienu uzturēt, tas ir jādara katru gadu. Arī no satiksmes drošības viedokļa šis ir piemērots risinājums, lai netraucētu satiksmei,” par ainavas veidošanu stāsta Jānis Lediņš, “Rīgas dārzu un parku” vadītājs.

“Polardējot kokus, mēs veidojam zaru “kulaciņus”, no kuriem nogriežam jaunos zarus. Esam sakopuši īpašas šķirnes 21 gobu Esplanādē un šobrīd veidojam 99 liepu vainagus Kultūras un atpūtas parka “Mežaparks” Atpūtas alejā.  Nākamās nedēļas laikā turpināsim polardēšanas darbus 23 liepām pie Brīvības pieminekļa, 25 liepām Ziedoņdārzā un 11 gobām, kas aug 11. novembra krastmalā,” stāsta Sandra Lipša, “Dārzu un parku” Rīdzenes iecirkņa speciāliste.

Savukārt marta vidū arboristi Brīvības bulvārī veiks ikgadējo liepu cirpšanu Rīgas centrālajā liepu alejā, kā arī bojāto un sauso zaru izgriešanu.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI