DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Aktīvu darbu uzsāk jaunizveidotā LTRK Konkurences neitralitātes komiteja

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai efektīvāk un rezultatīvāk risinātu aktuālos jautājumus saistībā ar valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību iesaisti komercdarbībā un ne tikai, šī gada 14.janvārī tika izveidota Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Konkurences neitralitātes komiteja. Komitejas pirmajā sēdē 25. februārī par komitejas vadītāju komitejas dalībnieki no sava vidus ievēlējuši SIA "Eco Baltia grupa" valdes priekšsēdētāju Māri Simanoviču. Vadītāja vietnieku pienākumus uzņēmušies Arnis Vērzemnieks un Ināra Pētersone.

Pārliecību par nepieciešamību veidot Konkurences neitralitātes komiteju nostiprināja vairāki spilgti negodīgas konkurences piemēri dažādās nozarēs, kā arī sabiedrības nostāja – 2020. gadā veiktais pētījums1 apliecina, ka to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka labāk uzņēmumus spēj pārvaldīt privātais sektors, pieaug.

Diskusijā, ko 2020. gada decembrī organizēja LTRK sadarbībā ar Konkurences padomi, tika secināts, ka joprojām valsts un pašvaldību uzņēmumi rada negodīgu konkurenci, piedaloties komercdarbībā gadījumos, kad to efektīvi būtu varējuši veikt privātie tirgus dalībnieki, neeksistējot tirgus nepilnībai. Savukārt piedaloties publiskajos iepirkumos kā pretendenti, pašvaldību un valsts radītie uzņēmumi kropļo tirgu ar dempinga cenām, tiešā veidā iznīcinot privāto uzņēmēju konkurētspēju.

“Šobrīd ir īstais laiks aktīvai un produktīvai pārnozaru diskusijai, kas aptvertu plašu nozaru un jomu loku, piemēram, izglītība, transports, nekustamais īpašums, autoceļu uzturēšana, mežu apsaimniekošana, tūrisms, atkritumu apsaimniekošana, medicīnas pakalpojumu sniegšana u.c. Izvērtējot pastāvošo situāciju un veicot rūpīgu nozaru procesu analīzi, izstrādāsim priekšlikumus tiesību normu vai to piemērošanas prakses pilnveidei. Apzinot konkurences kropļojumus vairākās nozarēs, plānojam nonākt pie sistēmiska risinājuma un uzstājīgi virzīt tā pieņemšanu,” par komitejas apņemšanos stāsta  Māris Simanovičs, LTRK Konkurences komitejas vadītājs.

“Saskaņā ar LTRK pamatnostādnēm2 viens no priekšnosacījumiem, lai sasniegtu ekonomikas izrāvienu, ir radīt vidi, kurā publiskā pārvalde iesaistās komercdarbībā tikai un vienīgi izņēmuma kārtā. Ņemot vērā, ka pastāvošais normatīvais regulējums tiek ignorēts, LTRK ir gatava strādāt pie mehānisma izveides, kas tiktu efektīvi pielietota, ja netiek ņemta vērā par godīgas konkurences ievērošanu atbildīgo valsts institūciju un nozaru atzinumi par uzņēmējdarbības vidi kropļojošiem pasākumiem,” apliecina LTRK prezidents Aigars Rostovskis.

Viens no komitejas pamatuzdevumiem būs arī konkurences neitralitātes principa ievērošanas nozīmīguma skaidrošana plašākai sabiedrībai, kā arī informācijas sniegšana par ieguvumiem, ko var nodrošināt brīva un godīga konkurence. Iedzīvotājiem ir tiesības saņemt kvalitatīvus un faktiskajai situācijai atbilstošus pakalpojumus par cenu, kas ir veidojusies veselīgas konkurences apstākļos

1 Pētījums par pašvaldību nodarbošanos ar uzņēmējdarbību, ko 2020. gada oktobrī veica sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS sadarbībā ar lielāko Latvijas uzņēmēju biedrību Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. Tika aptaujāti 1005 respondenti visā Latvijā vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Līdzvērtīgs pētījums tika veikts 2017. gada jūlijā.

2 https://www.chamber.lv/sites/default/files/inline-files/LTRK_pn_publisk%C4%81s%20p%C4%81rvaldes%20dal%C4%ABba%20komercd_0.pdf

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI