DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. februārī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Nosaka papildu prasības atkritumu apsaimniekošanas uzlabošanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinetā apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais Noteikumu projekts “Finanšu nodrošinājuma piemērošanas kārtība atkritumu apsaimniekošanas darbībām”. Tas paredz novērst un risināt gadījumus, kad komersants nav atbilstoši veicis savas darbības ar atkritumiem, un valstij jāiesaistās uzkrāto un nepārstrādāto atkritumu savākšanā un apsaimniekošanas organizēšanā.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “Finanšu nodrošinājums un papildu prasības atkritumu apsaimniekotājiem ir vēl viens būtisks solis atkritumu apsaimniekošanas sistēmas un kontroles uzlabošanā, lai samazinātu videi iespējamo apdraudējumu, kas rodas no nepārdomātas atkritumu apsaimniekošanas organizēšanas. Ministrija, lai nodrošinātu pietiekamus līdzekļus bīstamo atkritumu apsaimniekošanai, finanšu nodrošinājuma apmēru palielina 2,5 reizes tiem atkritumu apsaimniekotājiem, kas atbilstoši atļaujai apsaimnieko bīstamos atkritumus, tādējādi motivējot atkritumu apsaimniekotājus atbildīgāk veikt savu darbu, kā arī nosaka finanšu nodrošinājuma apmēru atkritumu tirgotājiem un starpniekiem”

Pašlaik atkritumu apsaimniekotājiem, kuriem ir izsniegta atļauja A vai B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai saistībā ar atkritumiem, vai kuriem ir izsniegta atkritumu apsaimniekošanas atļauja* ir jāiesniedz Valsts vides dienestā (VVD) finanšu nodrošinājums 100 000 eiro vai 50 000 eiro apmērā gadā atkarībā no atļaujas veida. Saskaņā ar VVD sniegto informāciju, gandrīz pusei atkritumu apsaimniekotāju izsniegtajām atļaujām nav iesniegta finanšu garantija. Īpaši tas vērojams B kategorijas piesārņojošas darbības atļauju nolietoto transportlīdzekļu  apsaimniekošanai gadījumā. Līdz ar to komersanti nepārdomāti rīkojas ar atkritumiem, un gadījumā, ja komersants nav atbilstoši veicis savas darbības, valstij jāiesaistās uzkrāto un nepārstrādāto atkritumu savākšanā un apsaimniekošanas organizēšanā. 

Atbilstoši jaunajai kārtībai finanšu nodrošinājuma apmērs būs atkarīgs no vairākiem aspektiem – atļaujā norādītā darbības veida, apsaimniekojamā atkritumu daudzuma, atkritumu apsaimniekošanas darbības veida un apsaimniekoto atkritumu sastāva – bīstamiem vai nebīstamiem. Finanšu nodrošinājuma apmērs noteikts atbilstoši paredzamajiem izdevumiem, kas saistīti ar atkritumu apsaimniekotāju, atkritumu tirgotāju un atkritumu apsaimniekošanas starpnieku radīto potenciālo vides piesārņojumu, kas var rasties, ja noteiktās darbības netiek veiktas, vai tiek veiktas tikai daļēji. 

Izstrādātie noteikumi nosaka finanšu nodrošinājuma apmērus par atkritumu apsaimniekošanas atļaujas izsniegšanu, un atkritumu tirgotāju un atkritumu apsaimniekošanas starpnieku reģistrāciju – 50 000 eiro gadā. Tāpat noteikts apmērs par atļauju atkritumu pārstrādes vai reģenerācijas darbībām par piesārņojumu – 100 000 eiro gadā. 

Vienlaikus plānoti arī finanšu nodrošinājuma apmēra samazinājumi, piemēram, tiem atkritumu apsaimniekotājiem, kuriem izsniegta atkritumu apsaimniekošanas atļauja tikai atkritumu pārvadāšanai, finanšu garantija turpmāk būs 10 000 eiro gadā. Tāpat samazinājums plānots nolietoto transportlīdzekļu un izlietotā koka iepakojuma apsaimniekotājiem, samazinot līdz 25 000 eiro gadā, ja apsaimnieko līdz 100 tonnām gadā, vai 50 000 eiro gadā, ja noteiktos atkritumus apsaimnieko līdz 200 tonnām gadā.

Noteikumi  nosaka jauna  finanšu nodrošinājuma apmēru  atkritumu tirdzniecības un atkritumu apsaimniekošanas starpniecības darbībām (50 000 eiro gadā).  Atkritumu apsaimniekotājiem, kas saņēmuši gan atļauju atkritumu apsaimniekošanas darbībām, gan reģistrējušies atkritumu tirdzniecības un atkritumu apsaimniekošanas starpniecībai, VVD būs jāiesniedz divi finanšu nodrošinājumi.

Noteikumi aizstāj šobrīd spēkā esošos Ministru kabineta 2019. gada 8. janvāra noteikumus Nr. 2 “Finanšu nodrošinājuma piemērošanas kārtība atkritumu apsaimniekošanas darbībām. Daļa normu, salīdzinājumā ar esošo kārtību, nemainās.”

 

*atkritumu savākšanai, pārvadāšanai, uzglabāšanai vai pārkraušanai, slēgtas vai rekultivētas atkritumu izgāztuves atrakšanai un atkritumu pāršķirošanai

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI