DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Valdība apstiprina nosacījumus 1.-4. klašu klātienes mācību atsākšanai pēc reģionu principa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Izvērtējot saslimstības rādītājus, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) būs tiesīgs noteikt tās pašvaldības, kuru administratīvajās teritorijās esošo izglītības iestāžu 1.-4. klasē var tikt īstenots klātienes mācību process – to paredz vakar, 2021. gada 23. februārī, valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu””. SPKC tīmekļvietnē katru trešdienu tiks publicēts klātienes mācību atsākšanai drošo pilsētu vai novadu saraksts, savukārt ceturtdienās šī informācija jāpublicē oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Atskaites punkts klātienes mācību uzsākšanai ir 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem konkrētās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā atrodas izglītības iestāde.  Vienlaikus ir paredzēts, ka atsevišķos gadījumos mācību procesu klātienē 1.-4. klasē var nodrošināt arī tad, ja 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 200, bet ne vairāk kā 220. Šie lēmumi tiks pieņemti, balstoties uz SPKC sniegto informāciju, kas pamatota uz datu analīzi un epidemioloģisko risku novērtējumu.

Situācija izglītības procesa atļaušanai klātienē tiek vērtēta pēc vairākiem epidemioloģiskās drošības kritērijiem, tajā skaitā vērtējot, vai konkrētajā pašvaldībā pastāv tendence saslimstības pieaugumam, kā arī – vai pašvaldībā kopumā iedzīvotājiem ir veikts pietiekams testēšanas apjoms saslimstības datu objektivitātes nodrošināšanai. Tāpat jāņem vērā jaunā Covid-19 izraisītāja paveida klātbūtne pašvaldības teritorijā un tas, vai saslimstības rādītāju pašvaldībā neietekmē lokalizēts Covid-19 uzliesmojums slēgtā kolektīvā.

Ja izglītības iestādes strādā klātienē, taču tiek konstatēts straujš infekcijas izplatības pieaugums vai arī strauja infekcijas izplatības pieauguma risks, pašvaldība pēc SPKC ieteikuma pieņem lēmumu par karantīnas pasākumu noteikšanu skolā un klātienes izglītības procesa apturēšanu.

Atbilstoši reģionālās pieejas principam, no 22. februāra klātienes mācības varēja uzsākt 25 novados: Alsungā, Aucē, Cesvainē, Burtniekos, Dagdā, Durbē, Ērgļos, Krustpilī, Kuldīgā, Ķegumā, Mālpilī, Naukšēnos, Neretā, Pāvilostā, Pļaviņās, Rūjienā, Salacgrīvā, Saulkrastos, Siguldā, Skrīveros, Skrundā, Tērvetē, Vecumniekos, Vecpiebalgā un  Mērsragā.

Kopumā no 62 izglītības iestādēm pirmdien mācības vēl neatsāka 8 skolu 1.-4. klases – Cesvaines vidusskolā, Krustpils pamatskolā, Ķeguma komercnovirziena vidusskolā, Birzglaes pamatskolā, Pļaviņu novada ģimnāzijā, Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā, Nīkrāces pamatskolā un Bārbeles Zēnu privātā pamatskola "Saknes un spārni”. Šāds lēmums pieņemts, izvērtējot epidemioloģisko drošību un saslimstības dinamiku blakus novados, kā arī uzsverot nepieciešamību sagaidīt izglītības iestādes darbinieku testēšanas rezultātus.

IZM atgādina, ka lēmumu par mācību uzsākšanu klātienē pēc SPKC publicētā drošo pašvaldību saraksta pieņem izglītības iestādes dibinātājs. Par lēmumu ir jāinformē izglītības iestādes padome, skolēni un viņu vecāki, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija.

 Ar otrdien valdībā apstiprināto rīkojuma projektu "Grozījums Ministru kabineta 2020.gada 6.novembra rīkojumā Nr.655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"" var iepazīties MK tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI