DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Klinšu ērgļu ligzdā ieradies jauns tēviņš

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz ar silto laiku, 21. februārī klinšu ērgļu ligzdā ieradies ilgi gaidītais klinšu ērgļu tēviņš. Jaunais tēviņš ir pilnīgi pieaudzis un sasniedzis dzimumgatavību. Par to liecina pieaugušiem putniem raksturīgās pelēkbrūni raibās astes spalvas.

Februāris ir klinšu ērgļu pārošanās laiks – kaut arī vēl ir ziema un purvu klāj sniegs, abi ērgļi pārojas un sāk atjaunot ligzdu. Mātīte Spilve, kopš iepriekšējā gada 22. jūnija bija viena, jo gāja bojā tēviņš Virsis, savukārt jaunais klinšu ērglis Klints nomira badā. Spilve palika uzticīga ligzdošanas rajonam un pacietīgi gaidīja partneri, un arī sagaidīja!

Klinšu ērgļu ģimenes stāsts

Mākslīgajā ligzdā, kas tika uzstādīta 2010. gadā, klinšu ērgļi pēdējo reizi ērgļi sekmīgi ligzdoja 2016. gadā. Vairākus gadus tēviņš Virsis bija viens, līdz 2019. gadā atlaidās jauna, vēl dzimumgatavību nesasniegusi mātīte Spilve. 2020. gadā, kad Spilve bija piektajā dzīves gadā,  viņa izdēja divas olas un izšķīlās jaunais ērglēns Klints. 22. jūnijs bija pēdējā diena, kad ligzdā ar barību tika redzēts tēviņš Virsis. Tēviņa pēkšņā un ilgstošā prombūtne ļāva secināt, ka viņš ir gājis bojā. Mātīte Spilve viena nespēja nodrošināt ar pietiekamu barības daudzumu strauji augošo ērgli, tāpēc tas 1. jūlijā nomira. Tomēr Spilve palika uzticīga ligzdošanas rajonam, retu reizi ielaižoties ligzdā.

Pēc vairāku mēnešu pārtraukuma Spilve apmeklēja ligzdu 2021. gada janvāra beigās un februāra vidū. 21. februāra rītā ligzdā ielaidās līdz šim neredzēts klinšu ērgļu tēviņš ar pieaugušam putnam raksturīgu apspalvojumu. Tūlīt bija dzirdama pārošanās un abi  ērgļi uzsāka ligzdas atjaunošanu. Ligzda atrodas “Latvijas valsts mežu” valdījumā esošā purvā uz salas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI