DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Valdība piešķir finansējumu “Radošo pašnodarbināto personu nodarbinātības programmai”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vadība 18. februāra sēdē atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) pieprasījumu piešķirt 2 000 000 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammai “Radošo personu nodarbinātības programma.” Tās ietvaros paredzēts sniegt atbalstu dīkstāvē esošajām radošajām pašnodarbinātajām personām 500 - 1 000 eiro/mēnesī (atkarībā no līdzšinējiem ienākumiem).

Plānots, ka Valsts kultūrkapitāla fonda padome mērķprogrammas nolikumu varētu izvērtēt un apstiprināt nākamajā nedēļā, lai marta sākumā varētu uzsākt radošo personu pieteikumu pieņemšanu.

KM jau ziņojusi, ka pēc Pašnodarbināto mūziķu biedrības sniegtajiem datiem tikai 2% ir saņēmuši atbalstu pašnodarbinātajiem paredzētajās VID administrētajās otrās kārtas programmās. 35% respondentu no pašnodarbinātajiem, pašnodarbinātajiem uz autoratlīdzību līguma pamata, saimnieciskā darba veicējiem, patentmaksas maksātājiem, individuālajiem komersantiem, SIA vai mikrouzņēmuma īpašniekiem nemaz nav pieteikušies un nepretendē uz kādu no atbalsta instrumentiem kā biežāko iemeslu minot nespēju izpildīt noteiktos kvalifikācijas kritērijus (neatbilstība MK noteikumu prasībām, zems dīkstāves apmērs, jo 2020. gada 3 ceturkšņa ienākumi, no kuriem aprēķina atbalstu, ir minimāli (vasaras periodā sektora darbībai tika saglabāti ierobežojumi), dīkstāve tiek aprēķināta tikai no viena personas ienākuma veida (saimnieciskā darbība vai mikrouzņēmums)).

Tāpēc KM un VKKF izstrādājusi “Radošo personu nodarbinātības programmu.” Šo VKKF mērķprogrammu paredzēts īstenot laika posmā no š.g marta līdz 30. jūnijam, izsludinot divas pieteikuma kārtas – atbalstam radošajai darbībai laika periodā 1. janvāris - 31. marts un 1. aprīlis - 30. jūnijs, ar atbalstu ieguvušajām personām noslēdzot līgumu par radošās stipendijas piešķiršanu 650 eiro/mēnesī radošā darba veikšanai.

Paredzēts, ka tiks piešķirtas 1 000 radošā darba stipendijas. Mērķprogrammai varēs pieteikties fiziskas personas, kuras bijušas radoši aktīvas pēdējo trīs gadu laikā, kuru līdzšinējā, kā arī plānotā radošā darbība veicina Latvijas kultūras un mākslas attīstību, kuru profesionālā darbība ierobežota valstī Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu dēļ un kuras pieteikuma iesniegšanas brīdī nesaņem dīkstāves pabalstu.

Pēc KM veiktajiem aprēķiniem VKKF atbalsta programmai “Radošo personu nodarbinātības programma” š.g. 1.pusgadā varētu pretendēt 1 622 radošās personas, kuru darbība ir kultūras jomā noteikto Covid-19 ierobežošanas pasākumu dēļ ir apturēta.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI