DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgā vakcinācija sociālās aprūpes iestādēs notiek pēc plāna; aktīvākie - seniori

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 11. februāra, kad, atbilstoši pieejamo vakcīnu skaitam, tika sākta vakcinācija Rīgas pašvaldības ilgstošas sociālās aprūpes centros, kopumā ir vakcinētas 279 personas.

Kā informē Rīgas domes Labklājības departaments, pirmajā vakcinācijas nedēļā vakcīnu ir saņēmuši jau 65% to klientu un darbinieku, kuri bija izteikuši vēlmi un kuriem vakcinācija nebija kontrindicēta nesen pārslimota Covid-19 dēļ.

Sociālās aprūpes centrā "Gaiļezers" patlaban  ir vakcinētas 99 personas, vēl apmēram 60 personas tiks vakcinētas rīt. Sociālās aprūpes centrā "Stella Maris" ir vakcinētas 88 personas, bet Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centrā (kas sniedz īslaicīgu vai ilgstošu aprūpi institūcijā bērniem) - 92 darbinieki.

Sociālās aprūpes centrā "Mežciems" vakcinācija notiks tuvākajās dienās, un šeit vēlmi vakcinēties ir izrādījušas 133 personas. Līdz ar to pirmo vakcīnas devu būs saņēmuši visu trīs Rīgas pašvaldības sociālo aprūpes centru klienti un darbinieki, kā arī Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra darbinieki, kuri šobrīd vēlējās un varēja vakcinēties.

Šobrīd visaktīvāk vēlmi vakcinēties izrāda tieši sociālās aprūpes centru klienti, kas ir labs signāls un piemērs citiem senioriem. Savukārt pašlaik lielāks darbs jāiegulda darbinieku informēšanā un motivēšanā par vakcinācijas nepieciešamību. Taču jāpiebilst, ka daļa gan klientu, gan darbinieku šobrīd nevar vakcinēties, jo nesen ir pārslimojuši Covid-19.

Vairumam vakcinēto darbinieku un klientu pēc vakcīnas saņemšanas pašsajūta ir laba, bet dažiem var būt pārejošas saguruma pazīmes, paaugstināta ķermeņa temperatūra, galvassāpes un muskuļu sāpes, taču tā ir normāla  organisma atbildes reakcija.

Vakcināciju iestādēs nodrošina izbraukuma vakcinācijas brigādes no klīnikas "Medicīnas centrs ARS", Veselības centru apvienības un SIA “Rīgas veselības centrs”, sociālās aprūpes centros vakcinācijas procesā ļoti aktīvi iesaistās to ģimenes ārsti.

Papildus vakcinācijai sociālās aprūpes centros saskaņā ar vakcinējamo prioritāro plānu no 15. februāra ir sākta arī darbinieku vakcinācija, kuri ir pielīdzināmi riska pakalpojumu sniedzēju grupai un nodrošina sociālos pakalpojumus ar izmitināšanu, piemēram, krīzes centri, pansijas un patversmes. Pateicoties pieejamām vakcīnu devām, kopš pirmdienas jau ir vakcinējušies vairāk nekā 60 pakalpojumu sniedzēju darbinieki, kuri ikdienā strādā ar Covid-19 slimojošajiem klientiem. Vakcinēšanās procesa koordinēšanu atvieglo tas, ka visās Rīgas pašvaldības sociālajās iestādēs jau laicīgi ir sagatavoti darbinieku saraksti, kuri ir gatavi vakcinēties.

Galvaspilsētas sociālās nozares vakcinācijas procesu koordinē Rīgas domes Labklājības departaments, tā speciālisti regulāri piedalās Veselības ministrijas Vakcinācijas grupas sanāksmēs, kurās tiek pārrunāti arī Rīgai aktuālie jautājumi. Tāpat notiek viedokļu apmaiņa ar Labklājības ministrijas speciālistiem, VARAM un Latvijas Pašvaldību savienību. Operatīvi komunicējot ar pakalpojumu sniedzējiem, tiek izstrādāts  vakcinācijas algoritms grūti sasniedzamām klientu grupām, kā cilvēkiem bez pajumtes un aprūpes mājās pakalpojuma saņēmējiem.

Jau šobrīd no Labklājības departamenta puses tiek sniegta informācija par vakcināciju aprūpētājiem, un aprūpētāji, dodoties veikt pakalpojumu, nodos klientam Vakcinācijas biroja sagatavoto informāciju vēlamajā valodā. Rīgā aprūpes dzīvesvietā pakalpojumu nodrošina astoņi pakalpojuma sniedzēji ar aptuveni 2000 aprūpētājiem un šo pakalpojumu saņem teju 11 000 rīdzinieku.

Ņemot vērā Rīgā sniegto lielo sociālo pakalpojumu klāstu, šobrīd ir svarīga skaidra vakcinēšanas loģistika, ko nodrošina Labklājības departaments. Tieši tas, ka nav starpnieku starp pakalpojuma sniedzējiem un vakcinētājiem, nodrošina ātrāku un precīzāku vakcinācijas organizēšanu galvaspilsētā.

Labklājības departaments aicina rīdziniekus pieteikties vakcinācijai, jo tikai kopīgiem spēkiem, domājot, darot un rūpējoties citam par citu, mēs varēsim ierobežot un uzveikt Covid-19 vīrusa izplatību!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI