DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Vienreizējo piemaksu aprēķināšanai pirmsskolas un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem tika izmantoti VIIS ievadītie dati

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Janvāra beigās valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu par 6,3 milj. eiro piešķiršanu vienreizējām piemaksām pirmsskolas un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem un atbalsta personālam par darbu Covid-19 pandēmijas laikā. Piemaksas apmērs sastāda aptuveni 30% no pedagogu zemākās algas likmes, un piemaksas aprēķinātas gan pašvaldību, gan privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm.

Piemaksas pedagogiem tika aprēķinātas, ņemot vērā Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) katras iestādes ievadītos tarifikācijas datus uz 2020.gada 27.novembri. Savukārt atbalsta personāla (aukles, skolotāja palīgi) dati tika iegūti, aptaujājot katru izglītības iestādi, jo informācija par atbalsta personālu netiek ievadīta kopējā VIIS sistēmā.

Pagājušajā nedēļā sākta piemaksu pārskaitīšana un attiecīgi izmaksa. Šobrīd publiskajā telpā pavīdējusi informācija par iespējamām pedagogu likmju skaita nesakritībām atsevišķās iestādēs un neskaidrībām par piešķirtā finansējuma apjomu. Lai operatīvi atrisinātu radušās neskaidrības, Izglītības un zinātnes ministrija aicina iestādes sazināties ar ministrijas Izglītības departamenta eksperti Mārīti Rozenštoku, rakstot uz e-pastu marite.rozenstoka@izm.gov.lv vai zvanot uz tālruni 67047792. Informācija ar aicinājumu sazināties ar konkrēto IZM darbinieku nosūtīta arī visām pirmsskolas izglītības iestādēm. IZM uzsver, ka tiešā saziņa būs ērtākais un efektīvākais veids ikvienu neskaidrību operatīvai risināšanai!

Pirmskolas izglītības iestādes un speciālās izglītības iestādes no 2020.gada 9. novembra, kad valstī izsludināja ārkārtējo stāvokli, turpina darbu klātienē, atšķirībā no citām izglītības iestādēm, kas nodrošina mācību procesu attālināti. Speciālo skolu un pirmskolu pedagogiem darbs šī brīža situācijā, kad Covid-19 infekcija turpina nekontrolēti izplatīties, ir saistīts ar palielinātu darba apjomu (regulāras dezinfekcijas, pastiprināta epidemioloģisko prasību ievērošanas uzraudzība izglītojamiem u.c.), kā arī ar paaugstinātu risku darbinieka drošībai un veselībai. Pedagogu vidū arvien biežāk vērojama arī emocionālā izdegšana, jo darba slodze, kā  arī fiziskā un  psiholoģiskā intensitāte ir ievērojami palielinājusies. Strādājot klātienē, šo izglītības iestāžu darbiniekiem nepārtraukti jāpiemērojas darba organizācijas izmaiņām un jārod radoši risinājumi, lai bērniem būtu iespēja saņemt kvalitatīvu un pilnvērtīgu izglītību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI