DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Uzticības tālrunis 116111 15. gados saņēmis vairāk nekā 1,7 miljonus zvanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 (Uzticības tālrunis) 2021. gada februārī svin savu 15. gadu jubileju. Šajā laikā Uzticības tālrunis apkalpojis vairāk nekā 1,7 miljonus zvanu, tālruņa konsultanti snieguši 165 000 psiholoģisko konsultāciju un 515 e-konsultāciju. Tāpat arī Uzticības tālrunis būtiski paplašinājis un dažādojis savus pakalpojumus, padarot iespējas saņemt psiholoģisko atbalstu un palīdzību daudzveidīgākas un arvien pieejamākas.

“Ja salīdzinām pirmos Uzticības tālruņa darbības gadus ar šodienu, tad saņemto zvanu skaits ir būtiski samazinājies – sākumā to skaits gadā bija mērāms simtos tūkstošu, pašlaik – nepilni 10 000 zvanu gadā. Tajā pašā laikā proporcionāli ļoti būtiski audzis sniegto psiholoģisko konsultāciju skaits – Uzticības tālruņa darbības sākumposmā nospiedoši lielākā daļa kontaktu bija tā saucamie “pārbaudes zvani”, kad bērni vienkārši testēja jauno iespēju, bet tagad gandrīz 100% zvanu ir mērķtiecīgs lūgums pēc palīdzības”, norāda VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja. Tas apliecina, ka gadu gaitā sabiedrības informēšanā un izglītošanā ieguldītais darbs nav bijis veltīgs – bērni saprot, ka Uzticības tālrunis sniedz reālu palīdzību, un tā izmantošana citiem mērķiem var radīt riskus, ka tobrīd tik nepieciešamo palīdzību kāds var arī nesaņemt.

Vidēji vienā dienā Uzticības tālrunī strādājošie psihologi apkalpo ap 60 zvanu. Zvanu garums ir ļoti dažāds – no dažām minūtēm līdz pat stundu un ilgāk gariem zvaniem. Smagākos gadījumos, kad saņemta informācija par nopietniem nodarījumiem, pašnāvības iespēju u.tml., situācijas risināšanā tūlīt tiek iesaistīti citi speciālisti – policisti, mediķi utt. Saņemto zvanu skaits atšķiras arī no diennakts stundas – naktīs saņemto ziņu skaits ir salīdzinoši neliels, taču tās parasti vēsta par nopietnām problēmām.

Lai sniegtu psiholoģisko palīdzību bērniem, tuviniekiem, pedagogiem u.c. īpaši smagos negadījumos (nāve, pašnāvība, smags negadījums u.tml.), 2009. gadā Uzticības tālrunī tika izveidota Krīzes intervences komanda (KIK). Tajā darbojas īpaši apmācīti psihologi un bērnu tiesību aizsardzības inspektori, kas krīzes situācijā sniedz palīdzību, gan izbraucot uz notikuma vietu, gan konsultējot attālināti. Viens no smagākajiem KIK darbības posmiem bija palīdzības sniegšana Maximas traģēdijas upuru tuviniekiem.

Lai dotu iespēju padziļināti runāt par dažādām sabiedrībā aktuālām problēmām, kā arī piesaistītu jaunas auditorijas, Uzticības tālrunis regulāri rīko tematiskās akcijas, piemēram, ikgadējā akcija pirms skolas sākšanās, akcija seksuālās vardarbības prevencijai, atbalsts vientuļajiem vecākiem vai īpašā Tēva dienas tālruņa akcija. Tādējādi Uzticības tālrunis kļūst pieejamāks ne tikai bērniem, bet arī vecākiem, pedagogiem un citiem pieaugušajiem, kuri savā ikdienā ir cieši saistīti ar bērniem.

Uzticības tālrunis cenšas pilnveidot savus pakalpojumus, lai padarītu tos arvien pieejamākus un vieglāk sasniedzamus. Tālruņa klientiem ir iespēja izmantot e-konsultācijas, izklāstot savu problēmu rakstiski (daļai bērnu un jauniešu ir vieglāk par savām problēmām pavēstīt rakstiski, nevis sadūšoties tiešai sarunai ar psihologu). Paplašinot iespēju sazināties ar Uzticības tālruņa psihologiem klāstu, ieviesti jauni pakalpojumi – tiešsaistes čats un aplikācija, bet pašās janvāra beigās tika atklāta arī Uzticības tālruņa jaunā mājaslapa www.uzticibastalrunis.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI