DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. februārī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Plešs pieprasa paskaidrojumus Jelgavas novada priekšsēdētājam par apzinātu VARAM ārkārtas finanšu revīzijas kavēšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!), iepazīstoties ar Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Ziedoņa Caunes vēstuli par iemesliem pašvaldības nespējai nekavējoties izsniegt ministrijas ārkārtas finanšu revīzijai nepieciešamo informāciju, pieprasa Ziedonim Caunem paskaidrojumus par finanšu revīzijas kavēšanu un tādējādi likuma “Par pašvaldībām” 71. panta trešās daļas pārkāpšanu.

Ministrs Artūrs Toms Plešs: “Pašvaldības priekšsēdētāja vēstulē norādītie iemesli nav konstruktīvi. Domes priekšsēdētājam kā pašvaldības augstākajai amatpersonai ir ne tikai savā darbībā jāievēro normatīvo aktu prasības, bet arī jāieņem aktīva pozīcija un jādara viss iespējamais, lai tiktu novērsti ilgstoši normatīvo aktu pārkāpumi. Priekšsēdētājam ir  jāspēj organizēt pašvaldības darbs tā, lai nodrošinātu sadarbību ar ministrijas pilnvaroto revīzijas veicēju. Rīcība, neizsniedzot informāciju, kurai saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir jābūt sagatavotai un pieejamai jau šodien, norāda uz apzinātu revīzijas novilcināšanu vai, ja attiecīgā dokumentācija nav sagatavota un nav pieejama, uz normatīvo aktu pārkāpumiem, neizpildot pašvaldībai noteiktās funkcijas un no tām izrietošos pienākumus.”

Balstoties uz Jelgavas novada domes 5.februāra ārkārtas sēdes protokolu, ministrija secina, ka  Z. Caune  nav precīzi un pilnīgi informējis domes deputātus par ministrijas 4. februāra vēstulē norādīto tiesisko pamatu ārkārtas finanšu revīzijai, kā rezultātā domes ārkārtas sēdē deputātiem radās neizpratne par ministrijas un pašvaldības attiecību saasinājumu. Ministrijas 4.februāra mērķis bija vērst domes uzmanību uz izpilddirektores rīcību, kuras rezultātā iespējams tiek pārkāpta Likuma 71. panta trešā daļa, ņemot vērā, ka par pieļauto normatīvā akta pārkāpumu atbildība būs jāuzņemas pašai domei, kā koleģiālai institūcijai. Līdz ar to ir svarīgi, lai ikviens no domes sēdē klātesošajiem, ir informēts par tiesiskajām sekām, kādas var iestāties, ja pašvaldība savā darbībā neievēro normatīvos aktus.

Turpinot saraksti ar ministriju, pašvaldība 8.februāra vēstulē lūdz ministrijai sniegt informāciju par revīzijas mērķiem un uzdevumiem, kā arī jautājusi par laika grafiku un plānotajām darba metodēm, pakalpojuma sniegšanai nepieciešamo informāciju, tās avotu raksturojumu un samērīgumu termiņos, informācijas izsniegšanai, lai gan šī informācija ir publiski pieejama Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) –  par ko ministrija pašvaldību tika informējusi arī iepriekš. Tāpat EIS pieejama informācija par kopējo revīzijas veikšanas termiņu, savukārt revīzijas uzdevums un apakšuzdevumi izriet no iepirkuma nolikuma. Pašvaldība, pienākuma neizpildi pamato ar informācijas neesamību, kas ir publiski pieejama un par ko pašvaldībai jau iepriekš tikusi sniegta informācija.

Ministrija atgādina, ka Revīzijas notiek Saldus, Alūksnes un Jelgavas novada pašvaldībās, kā arī Daugavpils pilsētas pašvaldībā, savukārt atlikusī pašvaldība tiks izvēlēta no Pierīgas aglomerācijas, tādējādi aptverot visus plānošanas reģionus un vērtējot visu mērogu pašvaldības.

Likuma “Par pašvaldībām” 71. panta trešā daļa noteic, ka ministrija ir tiesīga piesaistīt speciālistus pašvaldības ārkārtas finanšu revīzijas veikšanai, attiecīgi pašvaldību pienākums ir sadarboties ar auditoriem, lai finanšu revīzija noritētu efektīvi un caurskatāmi. Revīzijas mērķis ir izvērtēt pašvaldības kā kapitāla daļu turētāja likumā "Par pašvaldībām" noteikto pienākumu izpildi pašvaldības kapitālsabiedrību efektīvas pārvaldības, racionālas un ekonomiski pamatotas resursu izmantošanas, labas korporatīvās pārvaldības principu ievērošanā, un līdzdalības nosacījumu ievērošanā.

Ministrijā Jelgavas novada priekšsēdētājam paskaidrojumi jāsniedz septiņu dienu laikā pēc tam, kad saņemts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pieprasījums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI