DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Noslēdzies Latvijas atbalsta projekts Sīrijas sievietēm

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vardarbības izraisītās humānās krīzes risināšanai Ārlietu ministrija sadarbībā ar starptautisko nevalstisko organizāciju „Un Ponte Per” (Tilts uz) īstenojusi palīdzības projektu Ziemeļsīrijas Rakas reģiona sievietēm un meitenēm.

Atbalsts tika sniegts vardarbības riskiem pakļautajām sievietēm un meitenēm vietās, kur šādi riski ir visaugstākie un atbalsta nepieciešamība visakūtākā. Palīdzības saņēmējas uzturas gan iekšēji pārvietoto personu nometnēs Idlib Alhadrā, Hajālā un Alansārā (Idleb Al-Khadraa, Khayala, Al-Ansar), gan pastāvīgajās Rakas reģiona apdzīvotajās vietās. Gandrīz diviem tūkstošiem meiteņu un sieviešu tika sniegts informatīvs atbalsts par to, kā mazināt vai novērst pret viņām vērsto vardarbību un dzimuma noziegumus. Tika arī nodrošinātas konsultācijas par to, kā ierobežot COVID-19 vīrusa izplatību. Projekta ietvaros palīdzības saņēmējām ir izdalītas pirmās nepieciešamības preces.

Projekta mērķa grupas noteiktas saziņā ar vietējiem sadarbības partneriem – Humānās palīdzības koordinācijas biroju, Rakas Sieviešu padomi, Starptautisko seksuālās izmantošanas un vardarbības novēršanas kustību un Ziemeļsīrijas ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanas darba grupu. Sadarbība ar vietējiem partneriem palīdzēja apzināt akūtākās vajadzības un nodrošināt, ka dažādas starptautiskās palīdzības programmas nepārklājas. Tas ir būtiski, lai paaugstinātu palīdzības projektiem atvēlēto resursu efektīvu izmantošanu.

Projekts īstenots atbilstoši ANO Drošības padomes rezolūcijas Nr. 1325 “Sievietes, miers un drošība” mērķiem tās divdesmitajā gadadienā un Latvijas Nacionālā rīcības plāna prioritātēm 2020.–2025. gadam. Tas ir ieguldījums arī Starptautiskās koalīcijas ISIL sakāvei centienos stabilizēt drošības situāciju Ziemeļsīrijā. Projekta īstenošanas izmaksas ir 50 000 EUR.

Starptautiskā koalīcija ISIL sakāvei tika izveidota 2014. gadā, un tajā ietilpst 83 dalībvalstis un organizācijas, tostarp arī Latvija. Ar 2020. gada 21. augusta Ministru Kabineta rīkojumu Nr. 455 “Par līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”” tika novirzīti 50 000 EUR ASV Valsts departamenta koordinētajai iniciatīvai Starptautiskās koalīcijas ISIL sakāvei paspārnē. Starptautiskā nevalstiskā organizācija “Un Ponte Per” (Tilts uz) jau 28 gadus strādā sieviešu veselības un tiesību aizsardzības jomā. Tā īsteno dažādas atbalsta programmas sievietēm Sīrijā no 2015. gada.

Kopējais Latvijas humānās palīdzības apmērs Sīrijai kopš 2012. gada ir 313 000 EUR. Iepriekšējā Latvijas iemaksa ir veikta ES Sīrijas Reģionālajā trasta fondā “Madād” 2019. gadā (10 000 EUR).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI