DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

IDB kriminālvajāšanai nosūtījis kriminālprocesu pret trim Valsts robežsardzes amatpersonām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada februāra sākumā Iekšējās drošības birojs (IDB) ir pabeidzis pirmstiesas izmeklēšanu vēl vienā kriminālprocesā, kas ir saistīts ar Valsts robežsardzes (VRS) darbībām valsts austrumu robežas uzraudzības tehniskajā aprīkošanā, un rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret trim Valsts robežsardzes amatpersonām un četrām personām no vairākiem komercuzņēmumiem.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā Iekšējās drošības birojs guva pierādījumus tam, ka trīs VRS amatpersonas, kuru amata pienākumi bija saistīti ar noslēgtā iepirkuma līguma par valsts austrumu robežas uzraudzībai nepieciešamo tehnisko līdzekļu iegādi, pieļāva, ka vairāki komercuzņēmumi piegādāja Valsts robežsardzei tehniskajai specifikācijai neatbilstošu aprīkojumu, tādējādi gan nodarot kaitējumu valsts budžetam, gan arī radot valsts robežas drošas apsargāšanas kvalitātes samazināšanās risku.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks: “Gan Iekšējās drošības biroja veiktā izmeklēšana, gan Valsts kontroles veiktās valsts austrumu robežas izbūves revīzijas rezultāti liecina, ka šī valstij stratēģiski svarīgā projekta īstenošanas laikā ir iespējami veikti liela mēroga noziedzīgi nodarījumi, kuru rezultātā nodarīti lieli zaudējumi valsts budžetam, kā arī radīts iespējams kaitējums valsts robežas drošībai kopumā. Lai veicinātu pēc iespējas efektīvāku pirmstiesas izmeklēšanu, kriminālvajāšanas uzsākšanu un iespējami vainīgo personu saukšanu pie atbildības, Iekšējās drošības birojs veic izmeklēšanu vairākos liela mēroga kriminālprocesos”.

“Viens no šiem kriminālprocesiem, kas saistīts ar valsts austrumu robežas vajadzībām piegādātās robežapsardzības iekārtas neatbilstību tehniskajai specifikācijai tika nosūtīts prokuratūrai pagājušā gada maijā, pašlaik kriminālvajāšanas uzsākšanai esam nosūtījuši nākamo, kas saistīts ar šīs robežas tehniskajā aprīkošanā pieļautajām nelikumībām saistīto kriminālprocesu,” turpina V. Mūrnieks.

Saistībā ar minētajām iespējamajām pretlikumīgajām valsts amatpersonu un komercuzņēmumu pārstāvju darbībām Iekšējās drošības birojs rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret trim Valsts robežsardzes amatpersonām pēc Krimināllikuma 319. panta trešās daļas – par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Vienlaikus rosināts sākt kriminālvajāšanu arī pret četrām personām no vairākiem komercuzņēmumiem pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas - par krāpšanu lielā apmērā.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Pateicoties Iekšējās drošības birojā izveidotajai profesionālajai un pieredzējušajai komandai, ar katru gadu palielinās gan IDB darba apjoms, gan rezultāti. 2020. gadā – savas darbības piektajā gadskārtā - Iekšējās drošības birojs kopumā veica pirmstiesas izmeklēšanu 175 dažāda apjoma un sarežģītības pakāpes kriminālprocesos, turklāt vairāk nekā puse no IDB 2020. gadā uzsāktajiem kriminālprocesiem ir saistīti ar smagiem un sevišķi smagiem valsts amatpersonu veiktiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI