DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts digitālā politika jāpielāgo iedzīvotāju vajadzībām un jāmaina tās pārvaldības modelis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts prezidents Egils Levits 3. februārī ir nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, aicinot valdību īstenot pārdomātu un mērķtiecīgu valsts digitālo politiku, kas ir izšķiroši nepieciešama ikviena iedzīvotāja labklājības, Latvijas sabiedrības demokrātiskās saliedētības un Latvijas valsts turpmākās attīstības labā.

Valsts prezidents vēstulē atsaucas uz straujo tehnoloģiju attīstību 21. gadsimtā, norādot, ka “COVID-19 krīzes apstākļos tehnoloģiju loma un ietekme ir tikai augusi, rodas jauni digitālie pakalpojumi un iespējas”. Vienlaikus Valsts prezidents uzsver: “Diemžēl jau šobrīd redzams, ka jaunās iespējas un pakalpojumi nav pieejami visiem. Tam iemesls ir daļas sabiedrības nepietiekamās digitālās prasmes, kā arī nepilnības valsts pakalpojumu piedāvājumā un pieejamībā. Tādējādi sabiedrībā iezīmējas digitālā plaisa, kas, iztrūkstot mērķtiecīgai un konsekventai valsts politikai, var vērsties plašumā.”

E. Levits arī vērš valdības vadītāja uzmanību uz to, ka jau tuvā nākotnē digitālā plaisa var kļūt par vienu no galvenajiem nevienlīdzības veicinātājiem sabiedrībā. “Tā var ne tikai saasināt atšķirības iedzīvotāju labklājības līmenī, mazināt pilsoņu konstruktīvu sadarbību un iesaisti valsts lietās, bet arī vājināt piederības sajūtu valstij, tādējādi apdraudot demokrātijas sekmīgu funkcionēšanu,” skaidro Valsts prezidents.

Vēstulē E. Levits pauž stingri nostāju, ka Latvijas valsts pārvaldes pienākums ir rūpēties, lai digitālā vide sniedz iespēju ikvienam iedzīvotājam vairot savu labklājību un valsts digitālie pakalpojumi būtu pieejami visiem Latvijas iedzīvotājam.

Kopā ar vēstuli Valsts prezidents K. Kariņam arī nosūtījis Ievas Ilvesas, Valsts prezidenta padomnieces digitālās politikas jautājumos, vadītās darba grupas izstrādātos rīcībpolitikas priekšlikumus, kas piedāvā prioritāros darbības virzienus un rīcības soļus Latvijas iedzīvotāju digitālo prasmju un valsts digitālo pakalpojumu uzlabošanā. Tāpat darba grupa izstrādājusi priekšlikumus digitālās telpas drošībai, kā arī piedāvājusi digitālās transformācijas pārvaldības un ieviešanas modeli.

“Esmu pārliecināts, ka darba grupas izstrādātie rīcībpolitikas priekšlikumi ļaus mums labāk sasniegt digitālās transformācijas mērķus,” vēstules noslēgumā min E. Levits.

Valsts prezidenta vēstule un I. Ilvesas vadītās darba grupas izstrādātie rīcībpolitikas priekšlikumi lasāmi Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI