DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts pārvaldes komisija pauž atbalstu iecerei vēlētājiem ārvalstīs balsot izvēlētajā vēlēšanu apgabalā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 3.februārī, konceptuāli atbalstīja ierosinājumu vēlētājiem ārvalstīs izvēlēties, kurā apgabalā balsot Saeimas vēlēšanās, un nolēma virzīt pirmajam lasījumam grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā.

Ierosinājums paredz, ka vēlētājs ārvalstī Saeimas vēlēšanās var izvēlēties vēlēšanu apgabalu, par kurā pieteiktajiem deputātu kandidātiem vēlas nobalsot. Ieceres autori norādījuši, ka ārvalstīs dzīvojošajiem vēlētājiem ir liegta iespēja nobalsot par tiem kandidātiem, kuri pārstāv to vēlēšanu apgabalu, no kura attiecīgais vēlētājs ir izceļojis.

Tāpat ierosinājuma autori vērsuši uzmanību, ka ar katrām vēlēšanām pakāpeniski pieaug no Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlēto deputātu skaits Saeimā. Tas notiek, jo strauji samazinās iedzīvotāju skaits reģionos. Tādējādi netiek ievērots proporcionalitātes princips, jo ārvalstīs dzīvojošo pilsoņu balsis automātiski tiek pieskaitītas Rīgas vēlēšanu apgabalam, teikts likumprojekta anotācijā.

Patlaban Saeimas vēlēšanu likums noteic, ka katrā vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu nosaka Centrālā vēlēšanu komisija proporcionāli vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam un ārvalstīs dzīvojošo vēlētāju balsis Saeimas vēlēšanās tiek pieskaitītas Rīgas vēlēšanu apgabalam.

Likuma grozījumi rosināti, lai veicinātu iedzīvotāju dalību parlamenta vēlēšanās, kā arī nodrošinātu proporcionālu deputātu pārstāvniecību no visiem reģioniem, anotācijā pauž grozījumu autori.

Komisijas deputāti vienojās likumprojektu virzīt izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā un turpināt darbu pie tā pilnveides. Patlaban vēl ir daudz neskaidrību jautājumā par iespēju vēlētājiem ārvalstīs balsot citā vēlēšanu apgabalā, nevis Rīgā, un komisija ir apņēmusies tās risināt, pauda komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga.

Lai Saeimas vēlēšanu likuma grozījumi varētu stāties spēkā, tie trijos lasījumos vēl jāskata Saeimai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI