DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Vairos Latvijas jauno zinātnieku kompetenci biomateriālu pētniecībā un inovācijās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

8. februārī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrs sāks īstenot starptautisku projektu, lai vairotu jauno zinātnieku kompetenci biomateriālu pētniecībā un izstrādē kaulaudu aizvietošanai un reģenerācijai. Tas palīdzēs aktivizēt sadarbību ar industriju jaunu medicīnas produktu un pakalpojumu izveidē, kā arī stiprināt starptautisko konkurētspēju.

Jau šobrīd RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrs ir Baltijā modernākais biomateriālu pētniecības centrs, kurā tiek pētīti un sintezēti jauni implantmateriāli bojāto kaulaudu aizvietošanai. Centrs iesaistās starptautiskos pētījumos, sadarbojoties ar vietējiem un ārvalstu partneriem, uz tā bāzes top arī Baltijas Biomateriālu ekselences centrs (GA No 857287), kas Latvijā nodrošinās pilnu biomateriālu attīstības ciklu no laboratorijas līdz klīniskam lietojumam.

Tomēr kopumā pētniecības un inovāciju līmenis Latvijā ir salīdzinoši zems, tāpēc jāstiprina sadarbība starp jauniem un pieredzējušiem zinātniekiem un zinātniskām institūcijām, jāveicina tīklošanās un jāvairo zināšanu un tehnoloģiju pārnese starptautiskā līmenī.

Gudri zinātnieki ir ceļš uz attīstību un inovācijām medicīnas aprūpē un industrijā, uzsver RTU Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta direktors Jānis Ločs. Viņš vada jauno Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas «Apvārsnis 2020» projektu «Jauno pētnieku un pētniecības pārvaldības konkurētspējas paaugstināšana Latvijā» (GA No 952347). Projekta atklāšana notiks 8. februārī tiešsaistē.

Projekta mērķis ir trīs gadu laikā uzlabot RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra pētniecības pārvaldības konkurētspēju un vadošo pētnieku prasmes, kā arī veicināt jauno zinātnieku attīstību kaulaudus atjaunojošu biomateriālu pētniecības jomā. Lai to panāktu, RTU sadarbosies ar trim starptautiski atzītām zinātniskām organizācijām no Šveices, Francijas un Vācijas – AO Pētniecības institūtu Davosā (AO Research Institute Davos ARI), Tulūzas Nacionālo politehnisko institūtu CIRIMAT (Institut National Polytechnique de Toulouse CIRIMAT) un Johana Volfganga Gētes universitātes Frankfurtē pie Mainas Mutes, sejas un žokļu  reģeneratīvās medicīnas laboratoriju FORM-Lab (FORM-Lab Frankfurt Orofacial Regenerative Medicine, Johann Wolfgang Goethe University Frankfurt am Main (GUF)).

Projektā zinātnieki mācīsies efektīvi plānot un ieviest pētniecības projektus, kā arī informēt par to rezultātiem. Viņi apgūs inovatīvas metodes un tehnoloģijas, izzinās jaunu iekārtu un infrastruktūras izmantošanu, attīstot izcilību biomateriālu pētniecībā un sadarbībā ar industriju. Tiek plānotas sadarbības vizītes, pētniecības personāla mobilitātes aktivitātes, ziemas un vasaras skolas, semināri partneru institūcijās, zinātnisko rezultātu izplatīšanas un sabiedrības informēšanas aktivitātes ar mērķi stiprināt atpazīstamību un sadarbību ar industriju. Iecerēts arī vairot Latvijas sabiedrības interesi un zināšanas par biomateriālu pētniecību, organizējot aktivitātes skolēniem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI