DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Saslimstība atgriezusies pirmssvētku līmenī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Neskatoties uz nelielu jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita samazinājumu, epidemioloģisko datu analīze liecina, ka vērā ņemama situācijas stabilizācija Latvijā nav novērojama un saslimstības riski joprojām ir augsti.

Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 563,2 , kamēr Eiropas Savienībā – vidēji 421. Atgādinām, ka saslimstības rādītājam valstī jābūt mazākam par 200 saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju (jeb ne vairāk kā 270 jaunatklātu gadījumu dienā), lai varētu runāt par epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos un salīdzinoši droši varētu mazināt noteiktos drošības pasākumus.

Aizvadītajā nedēļā jaunatklāto gadījumu skaita dinamika samazinājusies nenozīmīgi – par 2,1%, un tika atklāti vidēji 748 inficēšanās gadījumi dienā (pirms septiņām dienām – vidēji 763 gadījumi dienā). Pēdējo septiņu dienu laikā tika veikti kopumā 66 460 testi un vidējais pozitīvo testu īpatsvars pieauga līdz 7,9% (pirms septiņām dienām – kopumā 70 101 testi, pozitīvo testu īpatsvars 7,6%). Veikto testu skaita dinamika ir samazinājusies par 2,5%, veicot vidēji 9494 testus dienā (pirms septiņām dienām – 10 014).

Saslimstība atgriezusies pirmssvētku līmenī. Pieaug inficēšanās darbspējīgo iedzīvotāju un jauniešu vidū

Aizvadītajā nedēļā fiksēti kopumā 5233 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19 (pirms septiņām dienām – 5344). “Līdzīgs rādītājs bija pirms sešām nedēļām jeb decembra vidū. Šobrīd esam atgriezušies pie tāda saslimstības līmeņa, kādu novērojām pirms Ziemassvētkiem un gadu mijas. Drīz pēc gadu mijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs strauji palielinājās līdz gandrīz 690 gadījumiem dienā, kas liecina, ka daļa iedzīvotāju svētku laikā neievēroja valstī noteiktos drošības pasākumus, tādējādi veicinot infekcijas izplatības pieaugumu,” skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Saslimstības samazinājums un situācijas stabilizācija vērojama galvaspilsētā Rīgā, saslimstība mazinājusies arī Vidzemē, kur nedēļu iepriekš tika novērots saslimstības pieaugums. Saslimstības pieaugums novērojams darbspējīgo iedzīvotāju vidū. Kamēr saslimstība 7-12 gadus veco bērnu vidū ir stabila, saslimstība palielinās 13-18 gadus veco jauniešu vidū. 

Nedaudz palielinājies epidemiologi aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R), kas Latvijā šobrīd ir 0,99. Tas nozīmē, ka 100 saslimušo inficē 99 citus cilvēkus (pirms nedēļas – 0,91). Rīgā šis rādītājs ir vēl augstāks –1,01, un tas norāda, ka saslimstības tendence ir augoša.

Ja vēlamies mazināt saslimstību un atgriezties ierastajā dzīvēs ritmā, ikvienam no mums ir jāapzinās sava līdzatbildība un pareizi jālieto gan sejas maska (nosegts gan deguns, gan zods), veikalos un sabiedriskās vietās jāievēro savstarpējā fiziskā distance, un jāatturas no tikšanās ar cilvēkiem ārpus savas mājsaimniecības.

Divu metru savstarpējā distance jāievēro arī, baudot ziemas priekus, piemēram, rindā uz ziemas sporta veidu inventāra nomu, pieskatot bērnus, kas šļūc ar ragaviņām no kalna, rindā ārpus veikala vai kafejnīcas u.c. vietās, kur pulcējas cilvēki no dažādām mājsaimniecībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI