DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

HES hidrotehnisko būvju uzraudzību plānots nodot BVKB un pašvaldību būvvaldēm

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada 28. janvāra sēdē Ministru kabinets apstiprināja grozījumus likumā par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu, nosakot, ka ar hidroelektrostaciju (HES) hidrotehnisko būvju drošumu saistītas dokumentācijas uzraudzību un kontroli turpmāk īsteno Būvniecības valsts kontroles dienests (BVKB) vai pašvaldība, kuras teritorijā atrodas HES.

Šobrīd Ekonomikas ministrija uzrauga ar HES hidrotehnisko būvju drošumu saistītās dokumentācijas - HES hidrotehnisko būvju drošuma programmu, drošuma deklarāciju iesniegšanu, kā arī HES hidrotehnisko būvju civiltiesiskās apdrošināšanas polišu derīguma termiņu kontroli.

Ņemot vērā, ka būvniecības kontroli savas kompetences ietvaros īsteno gan pašvaldības, gan BVKB, likumprojekts paredz uzraudzības un kontroles funkciju par HES hidrotehnisko būvju drošumu saistītās dokumentācijas laicīgu iesniegšanu nodot BVKB vai attiecīgajai pašvaldībai, kuras teritorijā atrodas HES hidrotehniskā būve, atkarībā no HES hidrotehniskās būves drošuma klases.

A klases HES hidrotehnisko būvju, kas ietver Daugavas HES kaskādi – Ķeguma HES, Pļaviņu HES un Rīgas HES, kas vienlaikus atrodas vairāku pašvaldības teritoriju robežās un kam ir nozīmīga loma energosistēmas stabilitātes nodrošināšanā Baltijas reģionā, drošuma uzraudzības funkcija tiek nodota BVKB.

Savukārt B un C klases HES hidrotehnisko būvju drošuma uzraudzības funkcija tiek nodota attiecīgajai pašvaldībai, kuras teritorijā atrodas HES hidrotehniskā būve.

Izmaiņas likumā sekmēs efektīvāku uzraudzības procesu, tai skaitā, iesniedzamo dokumentu atbilstību un iesniegšanu norādītajos termiņos.

Tāpat likumprojektā tiek precizēti likumā lietotie termini ar mērķi nodrošināt vienotu pieeju ar Būvniecības likumā lietotajiem terminiem, kā arī precizēt paziņošanas kārtību, ja kādai no HES hidrotehniskajām būvēm konstatētas novirzes no hidrobūves drošuma kritērijiem, kā rezultātā rodas katastrofas draudi.

Vairāk par Ministru kabineta apstiprināto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju drošumu” šeit.

Pēc apstiprināšanas MK sēdē, likumprojekts vēl jāizskata un jāpieņem Saeimā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI